marți, martie 28, 2023
ACTUALITATEMonseniorul Vladimir Ghika, evocat de senatorul Sorin Lavric în Parlamentul României

Monseniorul Vladimir Ghika, evocat de senatorul Sorin Lavric în Parlamentul României

Senatorul Sorin Lavric (AUR) a evocat o nouă figură importantă a rezistenței creștine și anti-comuniste din România secolului trecut: Monseniorul Vladimir Ghika.

Iată declarația politică a lui Sorin Lavric:

„Stimați colegi,
Imaginea cu care Vladimir Ghika s-a întipărit în mintea românilor e cea a unui nebun întru Hristos: cu părul alb, lung și răvăşit, cu barba deasă şi cu degetul arătător îndemnînd la dreptate, chipul lui are ceva din lumina aspră a marilor duhovnici. Automat gîndul te duce la Ilie Cleopa, Iustin Pârvu sau Arsenie Papacioc.

Botezat în credința ortodoxă, Vladimir Ghika a făcut profesiunea de credinţă catolică la13 aprilie 1902, în Biserica „Sfânta Sabina” din Roma, dar a păstrat toată viața o profundă devoțiune faţă de valorile ortodoxe. Celor care îl întrebau despre motivul convertirii, le răspundea că devenise catolic pentru „a fi un mai bun ortodox”. Vorba aceasta nu trebuie interpretată drept un act de apostazie, ci drept o adîncire mistică în urma căreia, în ființa Monseniorului, cele două biserici apostolicești ajunseseră să se contopească. Slujirea lui preoțească a cuprins două etape: la Paris, între 1923 și 1939, unde dormea într-o baracă din lemn pe care o preschimbase în capelă de rugăciune, și la București, între 1939 și 1954, unde s-a întors din străinătate pentru a pătimi alături de români. A fost arestat în plină zi, pe Bulevardul Aviatorilor, la 18 noiembrie 1952, iar în cursul procesului-farsă la care a fost supus, s-a apărat singur, grație formației juridice pe care o avea.

În închisoare le mărturisea camarazilor de celulă că „nimic nu este mai presus decât onoarea de a fi închis pentru Iisus Hristos”. A murit la infirmeria închisorii Jilava pe 16 mai1954.Os domnesc, român autentic și totodată catolic misionar, Monseniorul a fost beatificat în2002.Sunt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Vladimir Ghika”.

De când este parlamentar, Senatorul Sorin Lavric a evocat și alte nume de martiri și eroi ai rezistenței anti-comuniste, precum Mircea Vulcănescu, Valeriu Gafencu, pr. Nicolae Steinhardt, Mitropolitul Visarion Puiu, Toma Arnăuțoiu sau Virgil Maxim.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Sorin Lavric este printre putinii parlamentari care da dovada de patriotism, restul sunt niste expirati . pusi pe capatuiala si sa tradeze Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate