marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATESorin Lavric (AUR), declarație politică despre Valeriu Gafencu: Sunt onorat că-i pot...

Sorin Lavric (AUR), declarație politică despre Valeriu Gafencu: Sunt onorat că-i pot pronunța numele sub bolta Senatului României

Senatorul Sorin Lavric (AUR) continuă seria evocărilor personalităților care au marcat istoria recentă a creștinismului românesc. După ce a vorbit în Parlament despre Ioan Ianolide, acum senatorul de Neamț l-a menționat pe Valeriu Gafencu, cel supranumit „Sfântul Închisorilor”.

„Stimată doamnă președinte Anca Dragu,

Stimați colegi,

Pe 24 ianuarie s-a împlinit un secol de la nașterea lui Valeriu Gafencu, o figură legendară din universul carceral românesc. Este considerat simbolul jertfei creștine, sub teascul malefic al regimului comunist. Vârât la închisoare la 20 de ani, nu va mai ieși de acolo, murind la 31 de ani, pe 18 februarie 1952. În clipa morții, Gafencu se afla într‑o stare de grație pe care martorii au considerat‑o ca fiind atinsă de sfințenie.

S-a născut în satul Sângerei din Basarabia și fost coleg de clasă, la liceul „Ion Creangă” din orașul Bălți, cu Eugen Coșeriu, viitorul lingvist de renume internațional. Iată ce înseamnă despicarea imprevizibilă a destinelor: unul a făcut școală filologică la Tübingen, altul a murit de TBC în penitenciarul de la Tîrgu Ocna.

Sub unghi spiritual, Valeriu Gafencu a fost plămada mistică cea mai convingătoare. E îndeajuns să-i privim fotografiile ca să simţim cum vîna credinței îi răzbate din chip. În totul, un cap frumos, de transfigurare mistică.

Sunt onorat că, la un secol de la nașterea lui Valeriu Gafencu, îi pot pronunța numele sub bolta Senatului României”, a spus Sorin Lavric.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE