ACTUALITATESorin Lavric (AUR), declarație politică despre Valeriu Gafencu: Sunt onorat că-i pot...

Sorin Lavric (AUR), declarație politică despre Valeriu Gafencu: Sunt onorat că-i pot pronunța numele sub bolta Senatului României

Senatorul Sorin Lavric (AUR) continuă seria evocărilor personalităților care au marcat istoria recentă a creștinismului românesc. După ce a vorbit în Parlament despre Ioan Ianolide, acum senatorul de Neamț l-a menționat pe Valeriu Gafencu, cel supranumit „Sfântul Închisorilor”.

„Stimată doamnă președinte Anca Dragu,

Stimați colegi,

Pe 24 ianuarie s-a împlinit un secol de la nașterea lui Valeriu Gafencu, o figură legendară din universul carceral românesc. Este considerat simbolul jertfei creștine, sub teascul malefic al regimului comunist. Vârât la închisoare la 20 de ani, nu va mai ieși de acolo, murind la 31 de ani, pe 18 februarie 1952. În clipa morții, Gafencu se afla într‑o stare de grație pe care martorii au considerat‑o ca fiind atinsă de sfințenie.

S-a născut în satul Sângerei din Basarabia și fost coleg de clasă, la liceul „Ion Creangă” din orașul Bălți, cu Eugen Coșeriu, viitorul lingvist de renume internațional. Iată ce înseamnă despicarea imprevizibilă a destinelor: unul a făcut școală filologică la Tübingen, altul a murit de TBC în penitenciarul de la Tîrgu Ocna.

Sub unghi spiritual, Valeriu Gafencu a fost plămada mistică cea mai convingătoare. E îndeajuns să-i privim fotografiile ca să simţim cum vîna credinței îi răzbate din chip. În totul, un cap frumos, de transfigurare mistică.

Sunt onorat că, la un secol de la nașterea lui Valeriu Gafencu, îi pot pronunța numele sub bolta Senatului României”, a spus Sorin Lavric.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...