marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEComisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat

Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat

Potrivit unui raport pe care Comisia Europeană îl va publica marți în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), România îndeplinește cele patru condiții din MCV, acesta putând fi oprit, monitorizarea va continua însă în cadrul mecanismului privind statul de drept, informează Adevărul.ro.

„Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate. Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (…) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept”, a explicat un reprezentant oficial al Comisiei.

Potrivit informațiilor transmise de acesta, pentru moment, MCV nu va dispărea în totalitate deoarece sunt aşteptate reacţiile Consiliului şi Parlamentului, iar raportul de marți va cuprinde elementele ce trebuie soluționate de România. Unele dintre temele nerezolvate sunt finalizarea reformei Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. De asemenea, România se angajează să cerceteze opinia Comisiei de la Veneţia să facă ajustări acolo unde este necesar.

În ceea ce privește legile justiţiei, care au fost promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, oficialul a transmis că evaluarea făcută de Comisia Europeană şi  Comisia de la Veneţia arată că actele normative respective „merg în direcţia bună”.

„Au fost chestiuni, de exemplu răspunderea sau regimul disciplinar pentru judecători, care au fost corectate în aceste legi. Sunt de asemenea chestiuni organizatorice, cum ar fi cele privind inspecţia judiciară, care au fost îmbunătăţite. A existat o îmbunătăţire a transparenţei procedurii pentru numirea procurorilor din funcţiile de conducere. Toate merg în direcţia bună. Am primit de asemenea un angajament la nivel înalt din partea autorităţilor române de a analiza recomandările suplimentare pe care le-ar putea avea Comisia de la Veneţia, incluse în opinia de vineri. Sunt câteva elemente despre care ei (Comisia de la Veneţia) consideră că ar trebui aliniate. Şi este ceva ce vom monitoriza cu cea mai mare atenţie”, a mai spus reprezentantul CE.

Potrivit sursei citate, Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost înființat în anul 2007, atunci când România a aderat la UE, scopul fiind de a facilita eforturile ţării de a-şi reforma sistemul judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei. Obiectivele propuse vizează patru domenii: reforma sistemului judiciar; integritatea; combaterea corupţiei la nivel înalt; prevenirea şi combaterea corupţiei din sectorul public.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE