Dan Bittman, solistul trupei Holograf a făcut în cadrul unei emisiuni televizate mai multe afirmații care au indignat opinia publică, deși trebuie spus că în apărarea cântărețului au sărit și o mână de colegi.
Ziarul „Libertatea” i-a dedicat un material amplu intitulat „13 idei stupefiante ale lui Dan Bittman” în care își propune să demonteze declarațiile solistului. Dar așa cum vom încerca să arătăm în continuare, ideile sale sunt în cea mai mare parte a lor, bazate pe bun-simț și sunt susținute de dovezi științifice.
1.„De ceva tot trebuie să murim până la urmă”.
Afirmația sa este un truism și chiar dacă poate părea cinică, ea rămâne o declarație de bun simț astăzi, în condițiile în care frica de moarte capătă dimensiuni patologice, iar măsurile, așa cum au fost ambalate de autorități, par să semene, ca să-l cităm pe dramaturgul C.J. Hopkins, un „război împotriva morții”.
- „Am o întrebare pentru națiunea asta. Ce-ați învățat în astea nouă luni, în afară să vă spălați pe mâini și să vă puneți măști?”
O întrebare legitimă care așteaptă încă un răspuns.
- “Din punctul meu de vedere nu este un virus letal. Există tratamente și ce uită toate televiziunile în ultima perioadă este să spună că din 150.000 de îmbolnăviri, 130.000 sunt vindecați. Nu se moare de Covid, ci se vindecă de Covid. Sarcina unui medic este să vindece omul, nu să-l țină în ATI, cu tuburi, dacă nu merită să stea acolo”.
Procentul celor care supraviețuiesc bolii Covid-19 este pe undeva pe la 99,5%, dacă nu mai mult, conforma datelor prezentate de autorități. Pe de altă parte, există tratamente brevetate științific, deja puse în practică și consacrate care se laudă chiar cu rate de vindecare de 100%.
- „Mi s-a luat dreptul la muncă! De nouă luni sunt șomer. Eu de 35 de ani sunt mai liberal decât au fost ei vreodată. Actualul prim-ministru mi-e prieten, a fost la ziua mea. Domnul Orban a fost toată viața lui un angajat. Eu toată viața mea am fost liber profesionist. Nu se mai poate să se mai ia măsuri aberante. Alte țări din lumea asta au scăpat”.
Alte țări, ce-i drept nu foarte multe (Suedia, Belarus, Japonia) nu au luat măsuri dure și au trăit la fel ca și înainte fără să aibă parte de o mortalitate în exces. Totuși, restricțiile impuse de autoritățile din alte țări au dus la șomaj pe scară largă, iar conform ONU criza economică declanșată de măsurile luate va duce la înfometarea a peste 100 de milioane de oameni.
- „Și acum când se vorbește de 20.000 de testări, aș vrea să știu și eu unde se fac testările astea. Unde? Pentru că ar trebui să fie măcar o coadă de o mie de persoane în fața unui spital. Unde sunt cozile astea?”
Problema numărului de teste este reală chiar dacă se fac într-adevăr 20.000 de teste. După cum susținea prof. Vasile Astărăstoae, pentru a lucra într-un laborotor care efectuează teste PCR, îți trebuie un personal atestat în genetică moleculară. „Când a început pandemia, din cunoștințele mele, erau șase laboratoare cu personal atestat. Poate erau mai multe, să zicem 10, dar la DSP-uri nu figurau mai multe”, spune fostul președinte al Colegiului Medicilor, în condițiile în care premierul Ludovic Orban afirmă existența a 130 de laboratoare.
- „Mă îndoiesc de numărul de testări raportate! Viața combate aceste știri aberante. Eu ies și am ieșit și în timpul pandemiei. Văd oameni, vorbesc cu ei. Am văzut știri care-mi arătau oameni care stăteau unul peste altul la Vama Veche, la Costinești. Trebuia să fim morți de mult. Trebuia să avem sute de mii de cazuri… Este o gripă, nu este o pandemie”.
O pandemie presupune, cel puțin așa ar fi firesc, ordine de mărimi mult mai mari ale deceselor, altfel ar fi doar o redefinire lingvistică. A numi pandemie ceea ce până acum era numit o epidemie mai severă sau normală, în condițiile în care numărul de decese în primele opt luni ale anului acesta este mai mic decât cel de anul trecut, reprezintă un salt nepermist de abuz logic și lingvistic.
- „Oameni buni, români, începeți să gândiți cu mințile voastre. Nu vă mai lăsați influențați de tot felul de povești care vin din Franța, Italia sau Germania. Nu mă interesează! În Germania poate sunt sute de mii de infectări în fiecare zi, dar nu moare nici dracu. Pentru că au grijă de ei și îi tratează. Aici, în România avem câteva mii de cazuri…”
Problema tratamentelor foarte agresive a fost atinsă și în România, chiar de ziarul Libertatea, printre altele. Pe de o parte pacienții români au fost tratați cu un cocktail foarte agresiv dintre care s-a distins medicamentul anti-SIDA Caletra, cu efecte adverse foarte dure, care acum a fost retras din protocol. Asta după ce aceeași Libertatea lăuda în primăvară tratamentele agresive folosite pe pacienții români.
În aceeași ordine de idei, ventilarea pacienților a fost o practică abordată la începutul pandemiei de mai multe țări dar care a fost abandonată din cauza rezultatelor dezastruoase. Un studiu recent a descoperit că 88% din pacienții ventilați cu Covid din New York au murit, în Italia procentul a fost de 81%, iar în Wuhan de 85%. Ieri, președintele României se lăudat că avem ventilatoare suficient.
- „Am un medic ce lucrează în sistem și mi-a povestit cum adunau ei. Dacă te testează de trei ori, înseamnă trei pacienți, nu e unul singur”.
E greu de înțeles de ce ar trebui să se bucure de atâta încredere aceleași autorități care au fost prinse chiar de către ziarul Libertatea cu minciuna în situații identice.
- „Să nu-mi zică mie cineva că ăștia din guvern sau din comitetul ăsta nu-și dau seama de răul pe care-l fac. E un rău general. Nu așa se combate această boală, iertați-mă!”. „Medicii ar trebui să fie primii în Piața Victoriei”
Măsurile luate de autoritățile din întreaga lume pentru combaterea bolii sunt contestate de voci extrem de respectabile ale comunității științifice, laureați Nobel, etc. Cel mai recent exemplu este Declarația Barrington semnată de trei eminenți specialiști de la Harvard, Oxford și Stanford.
- „Cum e posibil un test cu 30% marjă de eroare să mai fie folosit? E foarte simplu să te declare cineva pozitiv. Îți fac și eu testul și te declar pozitiv. E un banc vechi. În pădure se spunea că o să-i omoare ursul pe toți. Și vine iepurașul: «Ursule, sunt pe lista ta?». «Da!». «Și poți să mă ștergi și pe mine?». «Da!». Așa se fac și testele!”
Comentariul ziarului Libertatea („testele PCR au marjă de eroare nu de 30%, ci mult sub 3%”) fără indicarea unei sursă trebuie privit cu îngăduință. În fapt, Dan Bittman este cel care are de partea sa știința, în timp ce ziarul Libertatea rămâne de văzut pe ce se bazează. Conform unei lucrări academice, semnată de Dr. Sing Hang Lee testele PCR cu care lucrează CDC-ul american generează 30% false pozitive și 20% false negative. Potrivit profesorului Carl Hanneghan de la Universitatea Oxford, „când nivelurile de prezență ale virusului în populație sunt foarte scăzute, șansele unui test de a detecta cu acuratețe Covid-19 ar putea fi mai mici de 50%”.
- „Îmi pare rău pentru fiecare viață omenească, să fie foarte clar. Nu sunt inconștient, dar avem 6.000 de decese în nouă luni. Cum poți să spui că cineva ți-a murit de Covid sau de o altă boală, dacă nu se mai face nicio autopsie? Este inadmisibil pentru medici, pentru etica și coloana lor vertebrală. Medicii ar trebui să fie primii în Piața Victoriei, nu se poate așa ceva!”.
Rezultatele autopsiilor ar indica mai bine cauza morții. Prof. german și directorul Institutului de Medicină Legală din Hamburg, Klaus Puschel, a afirmat în urma autopsiilor făcute pe pacienții cu Covid: „chiar dacă sună dur, ar fi murit oricum din cauza bolilor de care sufereau”. Profesorul român Vladimir Beliș a susținut în mai multe intervenții publice același lucru.
- „România a devenit o țară cobai! Ni se trimit vaccinuri, se fac pe cobaii noștri. Avem alegeri trucate, ni se implementează instituții. În foarte multe cazuri, România a devenit o țară cobai”.
Deși pare o afirmație demnă de teoria conspirației problema, de pildă, a vaccinurilor diferite a fost semnalată chiar în media oficială, nu demult. De exemplu, vaccinul contra A/H1N1 oferit populației din Germania era diferit față de cel administrat cancelarului Angela Merkel și altor membri ai guvernului care au primit un vaccin fără adjuvanți și conservanți, după cum relata la vremea respectivă Der Spiegel.
- „Domnilor, v-am lăsat în pace 30 de ani! 30 de ani de la Revoluție. Și-acum pe 6 decembrie vreți să vin să vă votez? O să scadă și infectările sub 2.000, că le facem din hârtie. Nu ies! Și vă rog pe toți să nu ieșiți pentru niște hoți. Nu mai ies, lăsați-mă în pace. Ca să nu mai zic că un președinte mi-a zis în seara alegerilor că dacă-i dă Securitatea trei la sută, iese președinte. Și-a ieșit! Aia n-o mai pun la socoteală”.
Ipocrizia autorităților care au recomandat oamenilor să meargă la vot iar la câteva zile au început să impună noi restricții și să acuze oamenii de răspândirea virusului rămâne în afara oricărui dubiu.
Concluzie. Având în vedere cele de mai sus, nu putem să nu ne întrebăm cine a produs afirmații stupefiante: Dan Bittman sau detractorii săi?