duminică, decembrie 1, 2024
ACTUALITATESenatorul Sorin Lavric (AUR) l-a evocat în Parlament pe Virgil Maxim, fost...

Senatorul Sorin Lavric (AUR) l-a evocat în Parlament pe Virgil Maxim, fost deținut politic în temnițele comuniste

Senatorul AUR, Sorin Lavric, l-a evocat în Parlament pe Virgil Maxim, fost deținut politic timp de 22 de ani în temnițele comuniste, autor al unui volum memorialistic intitulat „Imn pentru crucea purtată”.

„Virgil Maxim este un simbol al demnității românești și deopotrivă un model de transfigurare prin credință.

S-a născut pe 4 decembrie 1922 într-un sat din Prahova și, pe cînd era elev de liceu în orașul Buzău, a fost arestat și condamnat la 25 de ani de închisoare. Cînd a fost închis avea 19 ani, cînd a fost eliberat avea 41 de ani.

Un ochi malițios ar putea spune că Virgil Maxim și-a irosit o tinerețe pe care a îngropat-o nebunește între zidurile închisorilor prin care a trecut: Jilava, Văcărești, Aiud, Gherla, Tîrgșor, Galda de Jos.

În realitate, de-a lungul celor 22 de ani de temniță,Virgil Maxim a întruchipat ipostaza mistică a transfigurării în duh. Cartea lui de memorii, Imn pentru crucea purtată, este una din cele mai tulburătoare mărturii despre universul penitenciar.

A făcut parte din grupul de rugăciune carcerală ce s-a format în jurul unor figuri legendare precum Traian Trifan, Arsenie Papacioc, Valeriu Gafencu, Marin Naidim sau Ioan Ianolide.

După eliberare a reușit să-și dea bacalaureatul la vîrsta de 48 de ani, fiind împiedicat după aceea să se mai înscrie la vreo facultate.

Despre el, preotul Liviu Brînzaș, alt paladin al închisorilor comuniste, spunea că, în virtutea profilului de luptător în numele crucii, Virgil Maxim este un exponent moral de maximă elevație.

Sunt onorat să-i pronunț numele sub cupola Senatului României”, a spus senatorul de Neamț, Sorin Lavric.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE