joi, decembrie 12, 2024
ȘTIRIAvocat cunoscut, despre monedele digitale, care vor „expira” pe model chinezesc: Am...

Avocat cunoscut, despre monedele digitale, care vor „expira” pe model chinezesc: Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030

Unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România avertizează cu privire la pericolul reprezentat de banii digitali, care pot oricând să „expire”. Sergiu Vasilescu susține că această discuție nu mai ține de conspirație.

În cadrul unui interviu acordat pentru Crypto Vineri, avocatul a vorbit deschis despre reglementările pe care UE le va implementa la nivelul blocului comunitar, legislația MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation), dar și despre introducerea banilor cu termen limitat de valabilitate – un scenariu ce părea distopic, la un moment dat, venind din zona „conspiraționistă”.

„Orice stat sau orice structură, de exemplu UE, își dorește să aibă cât mai mare control asupra elementelor cu impact substanțial. Zona financiară a fost întotdeauna o zonă controlată, cum e zona de gambling, cum e zona de oil&gas, de energie. Este util să aibă control și să vrea previzibilitate. Nu cred că forma de acum va fi forma finală. Un lucru care nu mă sperie atât de mult, acest concept…Mă sperie mai tare conceptul pe care-l vom auzi din 2030 referitor la banii care expiră. L-am auzit prima dată într-o comisie guvernamentală acum nouă ani, în Dubai, și am zis că este o nebunie, că nu există așa ceva, că nu se va întâmpla niciodată. Și l-am auzit din nou, acum doi ani, la Davos. Când l-am auzit la Davos, m-am speriat. Am zis că nu se poate așa ceva! Cum adică am bani care-mi expiră?Știm de proiectul-pilot din China, când s-a dat giveaway două milioane de dolari în moneda națională și aveau o perioadă în care expirau, puteau să-i folosească. Au testat și a funcționat. Au testat reacțiile oamenilor. Acela cred că este un punct care ne va speria (…)”, a declarat avocatul specializat în fiscalitate, citat de Ziare.com.

Avocat: Moneda digitală, un pericol

Acum doi ani, un alt avocat, Veronica Dobozi, avertiza cu privire la pericolul banilor electronici (digitali).

Într-un editorial pentru juridice.ro, Dobozi scria despre faptul că guvernul poate controla banii cetățenilor.

„Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot și șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc (…)

Ei bine, este posibil ca, în curând, nici merdenele calde nu veți mai putea cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât electronic. Așa că, bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, până încă mai puteți!”, avertiza domnia sa.

Comisia Europeană propune CBDC-ul european

Anul trecut, Comisia Europeană propunea două măsuri pentru „a defini un cadru pentru o posibilă nouă formă digitală a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană ar putea să o emită în viitor, în completarea numerarului”.

Comercianții vor fi obligați să accepte această monedă digitală CBDC.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. @E.T.

    in toata Europa grevistii au aparut cu acelasi tractor,

    aia nu a fost “greva fermierilor” ci greva lu John Deere,
    ala cu tractoarele:
    ii trebuie mai multe subventii!

  2. banii care expira sint ca castigu la loto
    dar evident ca va trebui SA TE SUPUI ca sa poti cumpara biletul….

    putem arata ca azi salarul e de fapt o cantitate negativa,
    e doar dreptul de a te indatora.

  3. Guvernul controlează mult mai mult de-atât, dar nu v-a deranjat niciodată. DemoMaxima a introdus de decenii binefacerea antreprenorială a plății asigurării de sănătate (fiind „întreprinzător”, obținea „un preț mai bun”!) pentru angajați ȘI COPIII/FAMILIA ACESTUIA!

    Rezultat net: au dispărut grevele/protestele!

    Dacă stați și vă gândiți, poate și asta îi va liniști pe greviști (s-a testat cu succes de curând pe Greva Camionagiilor – care nu era în China).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE