luni, mai 20, 2024
ACTUALITATESenatorul Sorin Lavric, declarație despre Mitropolitul Visarion Puiu în Parlament

Senatorul Sorin Lavric, declarație despre Mitropolitul Visarion Puiu în Parlament

Senatorul Sorin Lavric (AUR) a evocat personalitatea Mitropolitului Visarion Puiu (foto alături de Regele Carol al II-lea)  în declarația politică de miercuri, 17 martie.

În alocuțiunea sa, Sorin Lavric a remarcat faptul că în timpul păstoririi sale din Transnistria, a ctitorit șase biserici în orașul Bălți.

De asemenea, senatorul AUR a subliniat faptul că acesta a fost condamnat „de un tribunal al Poporului, a cărui legitimitate era la fel de mare ca cea a completului de judecată care l-a osîndit pe Mircea Vulcănescu”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Visarion Puiu este o dovadă de cum, în România postbelică, înaltele fețe bisericești erau persecutate de masoreții marxiști.

Născut la Pașcani pe 27 septembrie 1879, Visarion Puiu a fost mitropolitul Bucovinei în perioada interbelică, pentru ca în timpul războiului antirusesc să fie mitropolit de Transnistria, la Odessa. În anii cît a locuit în orașul Bălți din Basarabia, pe atunci parte integrantă din România, Visarion Puiu a ctitorit șase biserici, cea mai vestită fiind Catedrala „Sfinții împărați Constantin și Elena”.

În toamna lui 1944, intuind că soarta i-ar fi fost pecetluită dacă nimerea în mîinile bolșevicilor, mitropolitul a fugit în Occident. În 1946, a fost condamnat la moarte, în contumacie, de un tribunal al Poporului, a cărui legitimitate era la fel de mare ca cea a completului de judecată care l-a osîndit pe Mircea Vulcănescu.  A fost caterisit de Biserica Ortodoxă în 1950, pentru a fi reabilitat postmortem în 1990. Mitropolitul a murit în Franța în anul 1964, fiind îngropat la cimitirul Montparnasse.

În fața arhondaricului de la mănăstirea Putna, pelerinii pot contempla statuia mitropolitului Visarion Puiu. Acestei statui, masoreții marxiști i-au pus gînd rău, la fel ca în cazul bustului lui Mircea Vulcănescu.

Sunt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pot rosti numele mitropolitului Visarion Puiu”, a spus Sorin Lavric.

La sfârșitul lunii februarie, Mitropolitul Visarion a fost comemorat de Biserica Ortodoxă Română.

Pe 27 februarie s-au împlinit 142 de ani de la nașterea Mitropolitului Visarion.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE