marți, martie 28, 2023
ACTUALITATESenatorul Sorin Lavric, declarație despre Mitropolitul Visarion Puiu în Parlament

Senatorul Sorin Lavric, declarație despre Mitropolitul Visarion Puiu în Parlament

Senatorul Sorin Lavric (AUR) a evocat personalitatea Mitropolitului Visarion Puiu (foto alături de Regele Carol al II-lea)  în declarația politică de miercuri, 17 martie.

În alocuțiunea sa, Sorin Lavric a remarcat faptul că în timpul păstoririi sale din Transnistria, a ctitorit șase biserici în orașul Bălți.

De asemenea, senatorul AUR a subliniat faptul că acesta a fost condamnat „de un tribunal al Poporului, a cărui legitimitate era la fel de mare ca cea a completului de judecată care l-a osîndit pe Mircea Vulcănescu”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Visarion Puiu este o dovadă de cum, în România postbelică, înaltele fețe bisericești erau persecutate de masoreții marxiști.

Născut la Pașcani pe 27 septembrie 1879, Visarion Puiu a fost mitropolitul Bucovinei în perioada interbelică, pentru ca în timpul războiului antirusesc să fie mitropolit de Transnistria, la Odessa. În anii cît a locuit în orașul Bălți din Basarabia, pe atunci parte integrantă din România, Visarion Puiu a ctitorit șase biserici, cea mai vestită fiind Catedrala „Sfinții împărați Constantin și Elena”.

În toamna lui 1944, intuind că soarta i-ar fi fost pecetluită dacă nimerea în mîinile bolșevicilor, mitropolitul a fugit în Occident. În 1946, a fost condamnat la moarte, în contumacie, de un tribunal al Poporului, a cărui legitimitate era la fel de mare ca cea a completului de judecată care l-a osîndit pe Mircea Vulcănescu.  A fost caterisit de Biserica Ortodoxă în 1950, pentru a fi reabilitat postmortem în 1990. Mitropolitul a murit în Franța în anul 1964, fiind îngropat la cimitirul Montparnasse.

În fața arhondaricului de la mănăstirea Putna, pelerinii pot contempla statuia mitropolitului Visarion Puiu. Acestei statui, masoreții marxiști i-au pus gînd rău, la fel ca în cazul bustului lui Mircea Vulcănescu.

Sunt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pot rosti numele mitropolitului Visarion Puiu”, a spus Sorin Lavric.

La sfârșitul lunii februarie, Mitropolitul Visarion a fost comemorat de Biserica Ortodoxă Română.

Pe 27 februarie s-au împlinit 142 de ani de la nașterea Mitropolitului Visarion.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate