ACTUALITATECalendarul zilei 21 mai: Sf. Împărați Constantin și Elena

Calendarul zilei 21 mai: Sf. Împărați Constantin și Elena

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a născut în orașul Naissus (Niș, din Serbia) în jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxențiu și a lui Liciniu.

Potrivit mărturiilor lui Eusebiu și Lactanțiu, în ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui, cu inscripția: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). Noaptea, în timpul somnului, i s-a descoperit Hristos, cerându-i să pună semnul Sfintei Cruci pe steagurile soldaților. Dând ascultare poruncii primite în vis, a ieșit biruitor în lupta cu Maxențiu.

Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se păstrează la Roma, se află inscripția: “instinctu divinitatis” = “prin inspirație divină”, ce revelează cum a fost câștigată victoria asupra lui Maxențiu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită promulgării Edictului de la Milano, care dădea libertate de cult creștinilor, după secole de persecuții.

Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a trăit între anii 248 – 329. Aceasta a fost căsătorită cu generalul roman Constantius Chlorus. Este cunoscută ca fiind o femeie credincioasă și evlavioasă, despre care se spune că a fost prima împărăteasă care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate de manifestare creștinismului. Sfânta Elena, mama sfântului Constantin, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit.

Sf. Constantin și Elena este hramul istoric al Catedralei Patriarhale din București. O părticică din sfintele lor moaște se află acolo spre închinare.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...