Pe măsură ce asistăm la prăbușirea diverselor narațiuni mainstream, în special a celor din jurul războiului SUA/NATO cu Rusia în Ucraina, americanii ar trebui să înceapă să își reevalueze percepția și înțelegerea actualei conducerii naționale a SUA. Majoritatea cetățenilor americani nu au nicio idee despre marea discrepanță dintre ceea ce face guvernul lor peste hotare și poveștile pe care le aud de la purtătorii săi de cuvânt. Drept urmare, americanii sprijină fără să vrea tot felul de operațiuni externe, fără să înțeleagă sau cu foarte puțină înțelegere a ceea ce se întâmplă de fapt. De ani de zile, ei au fost induși în eroare de o campanie de propagandă neîntreruptă care abia acum începe să se destrame.
Ne confruntăm cu moartea hegemoniei unipolare a Statelor Unite asupra unor mari părți ale lumii. Până când cetățenii nu vor începe să realizeze amploarea înșelăciunilor politice ale guvernului lor, va fi din ce în ce mai dificil să înțeleagă poziția globală în schimbare a Statelor Unite și să se adapteze la efectele percepției negative tot mai mari pe care mulți oameni din întreaga lume o au despre țara noastră.
De la cel de-al Doilea Război Mondial, și în special după prăbușirea Uniunii Sovietice, Statele Unite au fost puterea mondială dominantă și fără rival. În loc să fie un paznic al păcii și un onest „polițist al lumii”, SUA a fost din ce în ce mai mult un bătăuș destabilizator. Mulți lideri din întreaga lume au fost reticenți în a vorbi despre natura din ce în ce mai distructivă a politicii externe americane de teama de a nu fi pedepsiți. Dar, pe măsură ce statura și puterea SUA scad, mari părți ale lumii au căutat aranjamente pentru a se proteja de prădătorii americani.
Majoritatea americanilor nu înțeleg de ce au loc astfel de realinieri, datorită unui flux constant de propagandă despre America ca fiind „cea mai generoasă”, „națiune excepțională”, o „națiune care își lasă deoparte interesele în beneficiul lumii”, o „sursă importantă de bine” în întreaga lume, ca „protector al ordinii bazate pe reguli”, care își asumă mereu responsabilitatea grea de a proteja sistemul internațional și națiunile slabe de actorii răi, ad nauseam. Potrivit mai multor surse, războaiele provocate de SUA au fost direct responsabile pentru moartea a peste 10 milioane de oameni de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Neoconservatorii vor lua în derâdere aceste fapte și sursele lor, dar cea mai mare parte a restului lumii crede că acest lucru este adevărat.
Majoritatea americanilor nu pot accepta aceste observații, deoarece ele contrazic narațiunea care le este oferită de omniprezenta mașină de propagandă de stat. În timp ce lista din ce în ce mai lungă a fărădelegilor americane în străinătate a fost ani de zile în mare parte necontestată acasă, ea a devenit din ce în ce mai evidentă pentru mulți din întreaga lume. Americanii ar trebui să ia aminte. De exemplu, Ministerul chinez de Externe tocmai a publicat o trecere în revistă a ceea ce ei consideră a fi comportamentul greșit al Statelor Unite. Instituția americană și patrioții bine intenționați pot respinge observațiile chinezești, dar acestea sună adevărat pentru mulți dintre cei care trăiesc în afara bulei de propagandă neoconservatoare.
Contrar mitologiei oficiale, SUA este renumită pentru faptul că își încalcă promisiunile, încalcă tratatele și renunță la acorduri. Lista este lungă: promisiunea SUA din 1990 de a nu muta NATO spre est în fostele țări ale Convenției de la Varșovia, abrogarea tratatelor ABM, INF, Cer Deschis, START, JCPOA, acordul cu Libia și altele. De asemenea, SUA a încălcat în mod repetat dreptul internațional prin invadarea țărilor care nu se supun hegemoniei americane.
Există o serie de agenții americane care finanțează pe ascuns operațiunile de interferență electorală ale ONG-urilor. Majoritatea americanilor nu au idee că National Endowment for Democracy, din perioada Războiului Rece, a fost creat pentru a influența alegerile din țările din întreaga lume și că a intervenit în multe dintre ele. (National Endowment for Democracy a cheltuit bani în Rusia până când rușii i-au expulzat). Apoi, există faimoasele “revoluții colorate” sponsorizate de diverse agenții americane. Unii estimează că SUA a intervenit în nu mai puțin de 50 de țări.
Zilele în care ne prefacem că ignorăm acest comportament distructiv se apropie de sfârșit. Intrăm într-o perioadă în care populațiile din multe țări ar putea decide că a fi supuse hegemoniei americane nu este în interesul lor. Un număr tot mai mare de țări s-au alăturat și au format alianțe alternative în afara influenței americane. SCO, BRICS+, OPEC+ și altele au înregistrat o creștere a numărului de membri, pe măsură ce țările care consideră că interesele lor sunt mai bine protejate de aceste alianțe neafiliate Statelor Unite se înscriu.
Consecințele războiului tragic și inutil din Ucraina au accelerat această mișcare de căutare a altor asociații de cooperare. După cum învață aliații europeni ai Americii, asocierea cu SUA poate avea costuri politice și economice uriașe. Populațiile din Europa au văzut cum propriile economii au avut de suferit și au plătit scump pentru energie din cauza celor zece runde de sancțiuni autodistructive impuse Rusiei.
Furnizorul și protectorul “ordinii bazate pe reguli” a decis că Germania nu ar trebui să importe gaz natural rusesc ieftin. Președintele Americii și un înalt oficial al Departamentului de Stat (n.r. Victoria Nuland) au amenințat că vor tăia conducta care furnizează gazele naturale rusești dacă Rusia nu se supune dorințelor Washingtonului. Întâmplător, gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer la scurt timp după aceea. Secretarul de stat american a declarat că sabotajul a fost o “oportunitate”, iar secretarul de stat adjunct a părut să fie mulțumit. Neoconservatorii care laudă acest act de terorism împotriva unui aliat al SUA pot crede că pretinzând că Washingtonul nu a fost responsabil vor liniști America și Europa, dar restul lumii crede altceva.
Mulți vor ignora sau vor diminua consecințele unui posibil rol al SUA în distrugerea conductelor Nord Stream. Dar această adăugare la lista de acte nesimțite despre care se crede în străinătate că au fost comise de SUA ar submina și mai mult povestea Americii ca “națiune generoasă”, “lider al lumii libere”, “protector al ordinii bazate pe reguli”. Timp de ani de zile, aceste contradicții au fost abil acoperite și ignorate de o presă supusă și de instituții complice care au profitat de pe urma acestor înșelăciuni. Dar, pe măsură ce SUA par mai puțin puternice, restul lumii începe să observe și se orientează spre căutarea altor prietenii protectoare.
În urmă cu mai puțin de doi ani, “cea mai puternică armată din istoria omenirii” a fost alungată din Afganistan de un grup de militanți zdrențăroși înarmați cu arme de calibru mic și călare pe măgari, biciclete și scutere cu motor. Talibanii au acum echipamente militare americane în valoare de 80 de miliarde de dolari pe care liderii noștri le-au lăsat în urmă. Este posibil ca scuzele să fi fost convingătoare pentru elitele de la Washington și au fost vândute cu strășnicie de către mass-media aliate regimului. Restul lumii știe mai bine. Vechile marote de după colapsul din Vietnam, care susțin că “am fi câștigat dacă ni s-ar fi permis să luptăm cu adevărat”, sună a gol după douăzeci de ani, sute de mii de morți și de persoane fără adăpost și câteva trilioane de dolari cheltuiți pentru acel dezastru (din Afganistan).
Contrar numeroaselor afirmații potrivit cărora rușii se vor prăbuși din cauza șocului și a spaimei provocate de “sancțiunile din iad”, rublele nu s-au transformat în moloz, așa cum a prezis Joe Biden. SUA și clienții săi din NATO rămân fără muniție și arme pe care să le trimită în Ucraina, care este sângerată până la sânge la ordinul lor. Se pare că Rusia va toca în mod constant armata ucraineană. Toate acestea amintesc de Primul Război Mondial. Proto-neoconservatorii au vândut acel război ca fiind un angajament rapid care se va încheia până la Crăciunul din 1914. Patru ani mai târziu, 20 de milioane de oameni au murit și mult mai mulți au fost răniți sau strămutați; ulterior, majoritatea monarhiilor creștine europene s-au prăbușit, Rusia a căzut în coșmarul de șaptezeci de ani al comunismului, iar “Războiul care a pus capăt tuturor războaielor” pentru a face lumea “sigură pentru democrație” a pregătit terenul pentru cel de-al Doilea Război Mondial, care a fost și mai îngrozitor.
Un secol mai târziu, ne îndreptăm ca somnambulii spre cel de-al treilea război mondial. Americanii ar trebui să ignore propaganda sponsorizată de stat (straniu de asemănătoare cu cea care a dus la Primul Război Mondial), să se trezească, să se uite la ceea ce au provocat liderii lor și să facă tot ce pot pentru a pune capăt sprijinului pentru acest război crud înainte de a ne confrunta cu o conflagrație asemănătoare cu cea a Marelui Război sau chiar mai rău.
Articol scris de George D. O’Neill Jr. pentru The American Conservative. și tradus de Constantin Ionescu pentru R3media
George O Neill este membru al consiliului de administrație al American Ideas Institute, care publică “The American Conservative”, și un artist care trăiește în zona rurală din Florida.
-americanii sa se uite la filmele cu invazia extraterestrilor,
cu “anihilarea totala”…..