ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională: 1 aprilie

Revista Presei pentru o agendă națională: 1 aprilie

NAȚIONAL

 1. Un cunoscut ONG autohton a lansat petiția „Fără români în funcții publice”. Printre măsurile solicitate de FRFP, se numără și mutarea capitalei la Sibiu, demisia în bloc a actualului Parlament și înlocuirea bugetarilor români ortodocși cu funcționari străini. Sursa.
 2. ABC News a anunțat că în România sunt cele mai mari proteste din Europa împotriva restricțiilor impuse de așa zisa pandemie. Ieri a fost a treia zi de proteste. Zeci de mii de oameni au manifestat în peste 70 de orașe. Sursa. Dintre reacțiile cele mai relevante ale oficialilor români la adresa acestor manifestări:
 • Prima și singura declarație în acest sens a președintelui României a fost una prin care a catalogat protestele pentru libertate drept „vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului”. Sursa.
 • Senatorul AUR, Claudiu Târziu: Asocierea protestelor cu antisemitismul are scopul de a le compromite. Sursa.
 • Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, întrebat despre solicitarea protestatarilor din toată țara de a-și da demisia, a răspuns: „Protestatarii pot să-mi ceară demisia. Deciziile nu se iau aici” [1], lăsând loc unor speculații potrivit cărora deciziile pe care le ia România (cel puțin în privința pandemiei) vin de fapt din afara ei [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 1. Dosarul energetic al României:
 • Compania chineză ReneSola Energy vinde (pentru 24 de milioane de euro) cele două parcuri fotovoltaice din România către Alternus Energy, prezentă deja pe plan local cu proiecte de energie solară. Sursa.
 • Enel Green Power România (EGPR), divizia locală de producție de energie regenerabilă a grupului italian Enel, a convenit preluarea a 6 producători de electricitate verde, controlați de omul de afaceri suedez Emanuel Muntmark. Sursa.
 1. La o zi distanță de la publicarea unei scrisori deschise a peste 30 de asociații din sectorul de creștere a bovinelor, prin care se solicita ca alocările din acest sector să fie publice, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern care prevede o alocare de 20 de milioane de lei pentru toate programele de ameliorare din zootehnie. Problema este că banii nu ajung pentru tot anul (ci doar până la 30 iunie a.c.), iar sprijinul acordat este cu 75% mai mic decât bugetul necesar. Sursa.
 2. Asociația de ciobani MoldoOvis din județul Botoșani și-a făcut propria piață mobilă pentru a-și vinde produsele de la stână. Sursa.
 3. Conducerea Complexului Energetic Oltenia (cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din țară) începe să închidă definitiv o parte din grupurile pe cărbune (în primă fază Turceni și Ișalnița). În ultima fază vor mai funcționa doar două grupuri energetice din cele 5 cât se stabilise inițial [1], (producția de energie electrică fiind de aproximativ 6 ori mai mică, de la 3.700 MW cât are acum la 660). NOTĂ: complexul a fost ajutat de statul român (de 2 ori) să își plătească certificatele de emisii, fapt ce a generat decizia de a rămâne doar 2 din cele 5 grupuri [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 4. Autostrada Brașov – Făgăraș: După ce anul trecut fostul șef al Transporturilor Lucian Bode promitea licitație pentru construcție, actualul ministru al transporturilor Cătălin Drulă anunța ieri o licitație pentru proiectare. Sursa.
 5. Cu o recoltă de 10,8 milioane de tone de porumb în 2020, România a pierdut prima poziţie în clasamentul celor mai mari producător din Uniunea Europeană, după ce în 2018 şi 2019 câştigase acest titlu, având recolte de 17-18 milioane de tone, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Sursa.
 6. România are al doilea cel mai mic cost orar (cost suportat de angajator pentru fiecare angajat) cu forţa de muncă din UE: 8,1 euro/h faţă de 27,7 euro/h media UE. Sursa
 7. Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), unicul furnizor legal de apă minerală din România, deținut integral de Ministerul Economiei, are începând de anul acesta, obligația de a dezvolta o linie de îmbuteliere și un brand propriu de apă minerală. Prima apă minerală îmbuteliată de stat se va numi Aqua Dacica. Sursa.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

 1. Discriminare?: prefectul de Satu Mare Altfatter Tamás a invitat doar o parte a presei sătmărene la discuții. Sursa.
 2. Noul director al cancelariei prefectului de Satu Mare este Kovacs Robert, fiul primarului evazionist Kovacs Eugen (primarul Careiului). Acesta se află pe lista datornicilor publicată de Serviciul de Taxe și Impozite Carei, la poziția 630. De altfel, la 2 săptămâni de la numire, Kovacs Robert nu are postată Declarația de Avere și Interese așa cum prevede legea. Sursa.
 3. La șase luni de la lansare, Programul „Bursele Români pentru Români” are 32 de bursieri. Inițiativa aparține asociațiilor „Calea Neamului”, „Grai Străbun” și Liga Studenților Iași, care, prin derularea acestui proiect sprijină învățământul cu predare în limba română din Transilvania. Bursierii primesc suma de 500 lei/trimestru. Sursa.
 4. Vineri, 2 aprilie 2021, se împlinesc 25 de ani de la înființarea Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), instituție de cultură românească din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. Sursa.

MINORITĂȚI ETNICE

 1. Campus universitar construit la Sfântu Gheorghe din fondurile Guvernul maghiar: Universitatea Sapientia face demersuri ca din anul universitar 2021/2022, la Sfântu Gheorghe să fie inițiate două noi programe de studii. Este vorba despre Sport și performanță motrică, respectiv Artă, cu specializări pe sculptură și pictură. De altfel, reprezentanții Sapientia și primarul Antal Árpád, au vorbit și despre evoluția planurilor de construire a campusului din zona Arenei Sepsi. Lucrările vor începe, cel mai probabil, din primăvara anului viitor. Sursa.
 2. Simularea la Matematică pentru elevii claselor a VIII-a s-a desfășurat în 3 limbi în județul Satu Mare. Au fost înscriși 2.339 de elevi, dintre care: 1501 elevi (limba română); 758 elevi (limba maternă maghiară); 80 elevi (limba maternă germană). Sursa.
 3. Primăria Sfântu Gheorghe intenționează să inițieze un program care vizează observarea posturii și coordonarea mișcării la elevii din clasele primare. Acțiunea se va numi „Programul Csíki Sándor” (după numele profesorului de educație fizică câștigător al Premiului Pro Urbe) și se adresează unui număr de peste 3.000 de elevi din cele peste 140 de clase primare din reședința de județ. Sursa.
 4. La Cristuru Secuiesc se vor ridica două case de tip familial pentru copiii cu dizabilităţi grave abandonaţi sau scoşi din familii şi un centru de consiliere şi sprijin pentru copil şi familie. Sursa.

DIASPORA

 1. Ministrul de Interne, Lucian Bode, şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, au semnat un protocol de colaborare care are ca obiectiv informarea şi protejarea cetăţenilor români care muncesc sezonier în afara ţării. Sursa 1.
 2. Biserica ortodoxă românească din Ierusalim, vandalizată în repetate rânduri de extremiștii anticreștini a fost vizitată de Ambasadorul Israelului la București, Excelența Sa, David Saranga. Sursa.
 3. Germania: Fermierii germani susțin că în preferințele muncitorilor sezonieri români nu se mai află culturile de sparanghel. Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE

 1. Revoltător: Administrația Regională de Stat Cernăuți, a publicat pe rețelele de socializare un filmuleț în care se spune că Masacrul de la Fântâna Albă din 1941 a fost „planificat de serviciile secrete românești împotriva locuitorilor Bucovinei”. Mai mult decât atât, potrivit filmulețului, în pădurea Varnița au fost împușcate „aproximativ 50 de persoane” însă naționalitatea acestora nu a fost specificată [1]. Agenția de știri a românilor din Ucraina BucPress a solicitat un punct de vedere al Ambasadei României în Ucraina, care a făcut următoarele precizări: „După cum se cunoaște, la 1 aprilie 1941, un grup de peste 3000 de țărani bucovineni, români din Valea Siretului, care încercau să treacă granița înspre România, au fost încercuiți și asasinați de trupele NKVD. Ambasada consideră obligatorie respectarea adevărului istoric, în orice încercare de portretizare a masacrului care a avut loc la Fântâna Albă. Astăzi, în ajunul comemorării a 80 de ani de la ziua neagră în care mii de femei, copii și bătrâni au fost victimele forțelor sovietice, este imperios necesar să ne amintim cu respect și demnitate de cei care au plătit cu viața pentru dorința de libertate.” [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 2. Gest sfidător în centrul Chișinăului chiar de Ziua Unirii Basarabiei cu România: mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan”, grupare asociată deseori cu socialiștii lui Dodon, au organizat pe 27 martie 2021, o expoziție denigratoare în adresa memoriei istorice a românilor din Basarabia. Potrivit organizatorilor România „a ocupat Moldova în 1918” iar în momentul de față „încă mai are tendințe expansioniste”. Sursa.

INTERNAȚIONAL

 1. Autoritățile din Texas au înregistrat cea mai mică rată de infectare din ultimele șase luni, la doar 17 zile după ce au renunțat la obligativitatea măștii și au deschis toate afacerile. Sursa.
 2. Consiliul Europei cere de urgență Ungariei să reinstaureze libertatea presei: potrivit Consiliului autorităţile ţării conduse de premierul Viktor Orban atacă sistematic apărătorii drepturilor omului şi jurnaliştii de investigaţie. Toate acestea „în scopul de a transmite un mesaj clar: vor exista represalii împotriva oricărei forme de critică a guvernului”. Sursa.
 3. Directorul Qantas, una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, a declarat că numai persoanele care fac dovada că s-au imunizat împotriva Covid-19 vor mai călători cu avionul [1]. Pe de altă parte, Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunțat că la mijlocul lunii aprilie va fi lansat pe o platformă Apple un permis de călătorie digital pentru rezultatele testelor COVID-19 și certificatele de vaccinare [2]. Tot în acest sens, Vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas, susține că „cine doreşte să circule prin Europa şi nu are certificat de vaccinare, mai bine să nu pornească la drum” [3]. Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3.
 4. Vaccinul AstraZeneca a fost redenumit „Vaxzevria”. Serul producătorului de vaccinuri rămâne neschimbat, exceptând faptul că va avea un ambalaj nou. Schimbarea a fost aprobată de către Agenția Europeană a Medicamentului. Sursa.
 5. Lecția de normalitate: Asa Hutchinson, Guvernatorul statului Arkansas, a aprobat recent un proiect de lege care interzice sportivilor transgender care se identifică drept femei să participe în sporturile feminine. Sursa.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

 1. N-aveam habar unde-s știri necosmentizate. Mă lovii de articole ale R3media și chiar le citai. Mulțumesc că existați!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate