duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEDan Dungaciu: AUR este ceva inedit și are cele mai mari șanse...

Dan Dungaciu: AUR este ceva inedit și are cele mai mari șanse pe scena politică a Republicii Moldova

În urmă cu două zile, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că va participa la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Într-un interviu acordat PS News, analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, a vorbit despre șansele Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile parlamentare anticipate de peste Prut.

„Alegerile anticipate din Republica Moldova pot fi privite din mai multe unghiuri. Alegerile parlamentare nu vor fi o confruntare între Maia Sandu și Igor Dodon și ar fi o naivitate să vedem așa realitatea din Republica Moldova, ar însemna să îi acordăm lui Igor Dodon un statut prea mare. Igor Dodon este unul dintre cei care au îmbrăcat în politica din Republica Moldova haina blocului estic, distincția stânga-dreapta e aproape irelevantă în Republica Moldova în mod real, deci a îmbrăcat haina blocului estic împotriva blocului vestic, așa cum au făcut-o și alții înaintea lui (…).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cred că surpriza, dacă va veni de undeva, în alegerile parlamentare din Republica Moldova va veni de la această prezență unionistă. Unionismul în Republica Moldova este prezent în sondaje la 47%, dar este absent în viața politică reală. Nu există reprezentare politică unionistă, deci una dintre mizele alegerilor parlamentare este dacă unionismul va trece în Parlament. În acest moment sunt trei expresii politice al unionismului: Blocul Mișcarea pentru Unire, Partidul Unității Naționale și AUR-ul care deocamdată nu are un statut politic foarte clar acolo. Va câștiga în această bătălie între unioniști acea formațiune politică care va reuși în ochii electoratului să devină coagulant. Dacă sunt trei formațiuni politice care cer votul unioniștilor este clar că nu va câștiga niciuna pentru că va descuraja electoratul unionist să se ducă către acele partide, iar o parte a electoratului unionist se va duce poate spre partidul PAS, adică spre doamna Maia Sandu. Dacă unul dintre partidele unioniste va transmite mesajul că e coagulat, adică să adune câți mai mulți lideri unioniști și să îi pună pe aceeași listă în forma blocului sau în forma listei unitare și astfel va exista posibilitatea ca lebăda neagră să apară, acesta fiind reprezentată de trecerea pragului electoral, de 5% a unui partid unionist”, spune analistul.

Dan Dungaciu susține că surpriza la alegerile parlamentare din Republica Moldova va veni din România.

„Eu cred că cele mai mari șanse să îndeplinească un asemenea mandat și o asemenea speranță a unioniștilor o are partidul nou intrat pe scana politică a Republicii Moldova, și anume AUR, pentru că el aduce o prospețime politică pe care din păcate ceilalți lideri politici din Republica Moldova nu o au. Ceilalți lideri sunt foarte capabili, însă nu au aerul acela de prospețime.

AUR este ceva inedit, este și echivalentul unui partid politic din Parlamentul României și până în prezent niciun partid politic din Parlamentul României n-a susținut unionismul din Republica Moldova. Toți au susținut europenismul în Republica Moldova și de data acesta aveam o situație în care există parlamentari de la București care susțin explicit unionismul în Republica Moldova, deci tot acest conglomerat de factori ar putea să schimba datele problemei, pentru că o forță unionistă coagulată va strânge voturi potențiale de la PAS, din interiorul Republicii Moldova, dar și din afara Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, există un electorat de margine al PAS-ului unionist care e o opțiune clară unionistă veritabilă și poate duce spre ea. Acesta este unul dintre elementele pe care eu le-aș urmări cu atenție la alegerile din Republica Moldova”, a precizat Dan Dungaciu pentru PS News.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE