ACTUALITATECel mai mare val de arestări din istoria României: Noaptea dintre 14...

Cel mai mare val de arestări din istoria României: Noaptea dintre 14 și 15 mai 1948 a fost „noaptea cea mai odioasă, cea mai criminală pentru istoria politică și socială” a țării. Ziua Națională a Martirilor din Temnițele Comuniste

Noaptea dintre 14 și 15 mai a anului 1948 este o pată neagră în istoria României. Părintele Iustin Pârvu spune că a fost „noaptea cea mai odioasă, cea mai criminală pentru istoria politică și socială din România”. Au fost arestați, după unele cercetări circa 15.000 de tineri români.
Părintele Nicolae Steinhardt, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr și soția sa, scriitorul Mircea Vulcănescu, părintele Iustin Pârvu, Aurelian Bentoiu – politicianul, deputatul și singurul ministru ialomițean, preoți, poeți, teologi precum Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Nechifor Crainic, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Dumitru Bordeianu, precum și zeci de mii de alți români au fost arestați și anchetați începând cu 14 mai 1948.
Părintele Gheorghe Calciu, pe atunci student la Medicină, nota în niște însemnări confiscate ulterior de Securitate: „Arestările au început în ziua de 15 mai. Era o acțiune masivă, spectaculoasă, desfășurată pe întreaga țară și după un plan minuțios stabilit. Teohari Georgescu, ministrul de Interne și Ana Pauker și-au calculat lovitura cu sânge rece. Securitatea întocmise vreme de peste trei ani dosarele tuturor grupărilor care proliferau în țară și al tuturor indivizilor periculoși […] Comuniștii, care fuseseră o simplă fracțiune a Internaționalei comuniste, suplineau lipsa totală de popularitate prin forță și violență. Nici nu exista altă cale. Teohari Georgescu și consilierii lui s-au servit de vechea poliție, care deținea și informațiile despre Mișcarea Legionară, dar și unele date compromițătoare despre membrii Partidului Comunist, date care puteau fi folosite la nevoie împotriva oricui”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Arestările au continuat luni la rând, zi de zi și noapte de noapte. Erau căutați pe de o parte cei scăpați pe 15 mai, iar pe de altă parte alte mii de români – gazde, sprijinitori, simpatizanți ai celor din rezistență, divulgați în urma inimaginabilelor torturi de la cei deja arestați.

O parte dintre aceștia aveau să iasă pe porțile închisorilor îmbătrâniți, cu viețile distruse, abia în anul 1964. O mare parte a rămas însă în gropile din preajma închisorilor și a lagărelor comuniste.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 30 mai 2017, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data 14 mai.

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste”, se precizează în expunerea de motive.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. Au fost arestati mult mai multi! Multora nu le-au facut acte. A fost parte a unui plan care, in esenta, a insemnat decapitarea natiei romane si, dupa aceasta perioada, am vazut consecintele. Fara acest inceput n-am fi ajuns la ceea ce vedem astazi, pentru ca acesta a fost scopul. Se gindeste pe termen lung, de asa maniera ca doar f putini sint in stare sa vada si sa inteleaga motivul si mai ales incotro. Cei inchisi au stiut despre ce era vorba si tocmai acesti oameni trebuiau scosi din joc, ca nu cumva generatiile viitoare sa afle anumite lucruri. Apoi, ca sa se stearga urmele si sa fie batatorita calea au urmat si alte inginerii sociale care au rasturnat societatea romaneasca, deschizindu-se drumul spre comunismul cultural in vederea trecerii la bolsevismul tehnologic, actualul sistem in care este impinsa toata lumea. Cine crede ca nu s-a scris despre acest lucru se insela f tare si are de citit, cel putin o carte, Between Two Ages – Zbigniew Brzezinski, aparuta si in romaneste in anul 1973. Cei care au ajutat ca toate evenimentele trecutului sa devina realitate n-au inteles nici cu ce s-au ocupat si nici „realizarili”, iar dovada este ca Ceausescu, in special, a calcat in toate strachinile posibile, inghitind, din lipsa de discernamint si experienta, tot felul de momeli. Situatia actualilor napoleoni nu este alta, dar tinind cont de imprejurari si de timpul actual, sistemul nu include in cazul lor o virgula, ci un punct. Cine intelege, bine, cine nu, va suporta consecintele la care romanii diluati n-au fost educati sa se gindeasca vreodata. S-a scris si despre acest lucru intr-un nr al revistei Forbes, din anul 2010, cind un om de afaceri german a spus despre noi ca sintem „un popor naiv, care se crede f destept si smecher”. Evenimentele de dupa 1989 au arata din plin acest lucru!

  2. Este foarte afevarat ce ati scris domnule Popescu, dar nu stiu daca cei de acum, atat popr, cat si clasa politica se vor destepta vreodata, ca sa inteleaga forta de sacrificiu a trecutului si slaba rezistenta a prezentului. Prefer sa incredintez viitorul Bunului Dumnezeu Singurul care ne mai poate ajuta cu adevarat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...