duminică, iulie 21, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 15 mai: Sf. Ierarh Iacob Putneanu, Mitropolitul Moldovei

Calendarul zilei 15 mai: Sf. Ierarh Iacob Putneanu, Mitropolitul Moldovei

Sfântul Iacob Putneanul este prăznuit la data de 15 mai în calendarul ortodox.

Iacob Putneanul s-a născut în nordul Moldovei, la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă. Aproape toată familia sa va intra în cinul monahal. Părinții se vor călugării luând numele de Mariana și Adrian, o soră a devenit monahia Pelaghia iar un frate Ioil monahul. O altă soră a lui Iacob, Maria, s-a căsătorit dar soțul ei va deveni peste ani monahul Misail de la Schitul Doljești. Sfântul Iacob a intrat frate la mănăstirea Putna la numai 12 ani unde a învățat în mod desăvârșit ce înseamnă ascultarea punând bazele sfântului mitropolit ce va deveni.

În 1736, la numai 17 ani a fost hirotonit ieromonah de către Mitropolitul Antonie. Sfântul Iacob și-a umplut de dragostea pentru Hristos și de râvnă într-u dobândirea unirii cu Dumnezeu. La 25 de ani este ales egumenul mănăstirii Putna și pentru că renumele său depășea cu mult zidurile mănăstirii, doar un an mai târziu este ales Episcop de Rădăuți. Sfântul Iacob s-a implicat în organizarea școlilor pentru copii implicându-se în găsirea de dascăli potriviți pentru școlile din episcopie. A continuat opera Sfântului Mitropolit Dosofei ajutând și susținând traducerea cărților de cult în limba română. A fost una din vocile care au susținut desființarea veciniei, echivalentul iobăgiei în Moldova.

În anul 1750, trebuia ales un nou mitropolit al Moldovei iar cutuma bisericească cerea ca episcopul de Roman să primească această cinste. Episcopul Ioanichie, cunoscându-l bine pe Iacob, a renunțat la această cinste văzând că el este cel ales de Dumnezeu pentru această cinste. A fost mitropolit 10 ani și a avut o intensă și rodnică activitate socială nu numai pastorală, a promovat cultura românească a susținut tiparul și a avizat și supravegheat traducerea de cărți.

La 15 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți:

Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare;
Sfântul Mucenic Halvard Norvegianul;
Sfântul Cuvios Ahile, episcopul Larisei;
Sfântul Cuvios Varvar, izvoratorul de mir.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE