Guverne din mai multe state impun noi taxe pentru vehiculele electrice, în condițiile în care renunțarea la motoarele cu combustie amenință să lase o gaură de 110 miliarde de dolari în veniturile guvernamentale din cauza scăderii încasărilor din taxele pe carburanți, arată Financial Times, conform Economedia.
Regatul Unit, Noua Zeelandă, Israel și majoritatea statelor americane se numără printre jurisdicțiile care au introdus modificări fiscale și taxe pentru vehiculele electrice și hibride, menite să strângă fonduri și să compenseze scăderea încasării din accizele la benzină și motorină.
Măsurile sunt variate, de la taxe de înmatriculare până la taxe de utilizare a drumurilor bazate pe kilometraj și taxe pentru punctele de încărcare publice. Proprietarii de vehicule electrice și activiștii ecologiști spun că acestea vor încetini trecerea societății de la vehiculele care consumă multă benzină la alternative cu emisii mai reduse.
“Este mai degrabă o penalizare”, a declarat Jeff Shoffner, care conduce un Chevy Bolt electric în Tennessee, unde taxele anuale s-au dublat în acest an, ajungând la 200 de dolari. “Nu mă opun plății taxei suplimentare, dar cred că este prea mare”.
Noile taxe vin într-un moment delicat pentru adoptarea vehiculelor electrice. Vânzările de mașini electrice merg prost, generându-se chiar pierderi. În medie, constructorii auto pierd circa 6.000 de euro la fiecare mașină electrică vândută la un preț de aproximativ 60.000 de euro, având în vedere investițiile colosale pe care au fost nevoiți și sunt nevoiți să le facă.
Există chiar grafice care arată că piața de mașini electrice din Europa s-a prăbușit.
Săptămâna trecută, directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a închis întreaga divizie de superîncărcătoare a grupului, concediind sute de angajați ca răspuns la scăderea veniturilor producătorului de vehicule electrice.
Datele AIE arată că trecerea la vehiculele electrice a eliminat anul trecut venituri de 10 miliarde de dolari din taxele pe benzină și motorină la nivel mondial, fără a lua în considerare câștigurile modeste din noile venituri din taxele pe electricitate. Se preconizează că pierderea netă va crește la 110 miliarde de dolari până în 2035, dacă țările își vor atinge obiectivele de electrificare, lăsând guvernele fără fonduri vitale care sunt adesea alocate pentru a plăti întreținerea drumurilor și îmbunătățirea transporturilor.
Europa, unde țările au tendința de a percepe taxe mai mari pe benzină și motorină în comparație cu SUA și China, a reprezentat anul trecut 60% din pierderile de venituri la nivel mondial. În timp ce țările vor recupera o parte din fonduri din taxele pe electricitate, veniturile sunt marginale în comparație cu pierderile din taxele pe carburanți, a precizat agenția.
Incredibil!
Oamenii își schimbă mașinile ca să nu polueze, iar politicienii, finanțați la greu de petrol și gaze, le pun taxe, că de ce nu cumpără benzină.
Fe să mai…