RECOMANDĂRICum se încearcă mușamalizarea cazului Rodicăi Topală, decedată la 13 zile de...

Cum se încearcă mușamalizarea cazului Rodicăi Topală, decedată la 13 zile de la internare la Arad, fără test pozitiv: Autoritățile refuză să pună la dispoziție rezultatele autopsiei cerute de familie

Familia unei femei decedate la doar 13 zile de la internarea în Spitalul Grădiște Arad acuză autoritățile că vor să mușamalizeze cazul, pentru a se evita implicarea medicilor în moartea femeii.

Rodica Topală avea 60 de ani și a fost internată la Spitalul Grădiște Arad ca urmare a unei răceli pe 6 martie 2021. Deși Rodica Topală a intrat pe picioarele ei în spital și era într-o stare relativ bună – singurele simptome fiind dificultăți de respirație și tusea – comunicând cu familia, femeia a decedat în doar 13 zile.

Ca o paranteză, secția ATI a spitalului Grădiște Arad a fost subiectul unor dezvăluiri cutremurătoare ale unui jurnalist arădean, despre felul în care au fost tratați pacienții.

Pe parcursul internării, Rodica Topală s-a plâns familiei de tratamentul la care era supusă în spital, considerând că „se fac experimente pe noi”. Ca urmare a tratamentelor medicilor de la Grădiște Arad, Rodica Topală a cerut, de mai multe ori și pe proprie răspundere, să fie externată.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Suspiciunile familiei au fost amplificate de faptul că începând cu internarea, medicii de la Grădiște Arad au încercat s-o oprească pe Rodica Topală să mai comunice cu apropiații, argumentând că „aici telefoanele se țin la magazie!”.

Fără test pozitiv, îngropată într-un sac

Adina Topală, fiica femeii, acuză Spitalul că a încercat s-o convingă să semneze un document conform căruia mama sa nu ar fi fost în toate facultățile mintale, pentru a justifica de ce Rodica Topală dorea să se externeze și refuza tratamentele.

Mai rău, deși a semnat pe propria răspundere că vrea să se externeze, Rodica Topală nu a fost lăsată, spune Adina Topală (foto) pentru R3media.

„Mama a cerut pe proprie răspundere externarea, a cerut și semnat , exista semnătura in dosarul medical. Nu a fost lăsată! În ziua când a primit rezultatul testării Covid și a fost negativa , mama a fost intubata pe motiv că starea s-a înrăutățit și a fost agitată!
La intubare mama avea 92% oxigenare, este ceva strigător la cer ! Ca și aparținători nu am fost informați despre acesta manevre , am aflat când am ajuns la spital. Mai exact pe toată durata spitalizării nu am fost sunați niciodată de la spital, de cadrele medicale pentru a avea informații despre starea de sănătate a mamei mele. Au vrut să ne facă să semnăm că mama nu este în toate facultățile mintale deoarece mama a cerut externarea, a refuzat tratamentul și operația propusă de cadrele medicale. A semnat de două ori externarea, în ziua când trebuia să se externeze a doua oară la cerere, a decedat!”, ne-a declarat Adina Topală.

Cu toate că femeia nu a avut nici măcar un singur test pozitiv de Covid, a fost trecută la morți din cauza noului virus și a fost îngropată într-un sac.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media

Rezultatele autopsiei, tărăgănate de autorități

Din aceste motive, familia a cerut o expertiză medico-legală.

Autoritățile continuă să ascundă adevărul asupra acestui caz, consideră Adina Topală. Astfel, familia nu a primit nici până azi rezultatele autopsiei efectuate pe 23 mai, deși legea spune că termenul legal este de maxim 60 de zile.

„Am citit legea în ceea ce privește expertiza medico legala , menționa 30 zile și maxim 60 zile în cazuri mai complexe unde exista analize de laborator. Înainte de efectuarea autopsiei am întrebat dacă se poate face în alt Județ, răspunsul a fost că nu se poate, dacă nu există argumente solide. Mi s-a spus că pot face contra autopsie după ce primesc rezultatele. Ideea este că dacă trec 6 luni de la deces , probele sunt compromise, așa spune medicul legist. Mă întreb ce au de ascuns de nu vor să trimită rezultatele?! De ce durează atât de mult ? Este vorba totuși de o posibilă crimă, ucidere din culpă, ucidere cu premeditare”, ne-a spus Adina Topală.

Familia a făcut o plângere penală în cazul Rodicăi Topală, dar dosarul stagnează din cauza tărăgănării rezultatelor autopsiei.

„Dosarul penal stagnează deoarece se așteaptă expertiza medico legala. În funcție de rezultatele autopsiei și dovezile pe care le vom adăuga la dosar se decide dacă dosarul va merge în judecată”,  a adăugat Adina Topală.

Cazul Rodicăi Topală a fost mediatizat și de Televiziunea Română, prin emisiunea „Dosar România”, difuzată duminică, 6 iunie. Deși se anunța și o continuare a subiectului, până acum nu a apărut nimic.

Vom reveni.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

8 COMENTARII

 1. Trebuie mentinuta presiunea publica pe acest caz, in media locala si centrala, pe retele de socializare, peste tot!. Acolo cred ca este vorba despre crima cu premeditare dublata de incompetenta crasă , toti cei implicati trebuie sa infunde puscaria daca se va dovedi acest lucru!!!

 2. A refuzat tratamentele medicale si o interventie chirurgicala?… pai atunci a murit pt ca a refuzat sa fie tratata. Ca sa fie omorata de medici,asistente, pesemne ca trebuia sa i se aplice acele tratamente/ operatii…

 3. Pai daca nu avea nimic,era sanatoasa, de ce a dus-o familia la spital? Sau au chemat ambulanta? Ma gandesc ca ceva li s-a parut in neregula cu doamna. Eu nu ma gandesc sa-mi duc rudele la spital in plina stare de sanatate. Si banuiesc ca nu au batut cei de la ambulanta din usa in usa sa racoleze oameni pentru internare

  • „Rodica Topală a intrat pe picioarele ei în spital și era într-o stare relativ bună – singurele simptome fiind dificultăți de respirație și tusea”.
   De ce nu citești articolul întâi? N-ai mai tot auzit până acum cazuri de oameni speriați de ceea ce presa a tot repetat apocaliptic c-ar fi „evoluția negativă fulminantă și impredictibilă” a bolii, deci mai bine să se interneze, c-ar fi mai în siguranță?
   În mod normal nu te-ai duce la spital pentru o răceală, dar crezi că degeaba îți cer ăștia acum dovada că ai trecut printr-o boală care în peste 90% din cazuri e asimptomatică? Adică îți curge nasul – trebuie să te duci să te testezi, că cine știe, și dacă ești pozitiv ești contagios deci te internează. Tot schepsisul e să aibă clienți, ca că consume testele și apoi să poată și perpetua ideea că sunt pline spitalele.

 4. De ce judecați fara să știți ? Nu va pot explica fiecare amanunt într-un articol . Eu zic doar sa vă ferească Dumnezeu de asemenea tratamente și asemenea „eroi” !
  Tratamentul l-a refuzat pentru că se făceau experimente , dar nu s-a ținut cont de cerințele și semnăturile ei , cu toate acestea în perioada spitalizării i s-au administrat 36 de medicamente pentru numeroase comorbiditati ! Nu au ținut cont de Drepturile pacientului. Operatia propusă de un chirurg in urma unei palpări , era o scuza pentru a acoperi infecția nazocomiale din spital , sunt multe lucruri pe care dvs nu le știți ,dar judecați . Am fost mintita că trebuie transferata la un spital pentru operatie de urgență, și în ultimă zi mi-au spus că nu sunt locuri . Dacă era atât de urgent , puteau să-mi comunice și o transferam la o clinica privata . NU AM FOST SUNATA NICIODATĂ! De ce nu au lăsat-o sa se externeze la cerere , a cerut și semnat pe proprie răspundere! Articolul a fost realizat în speranța că va ajunge la persoanele responsabile pentru răspunsul unei autopsii care întârzie să apară ! Greșeală mea cea mai mare este că am avut încredere, nu mi-am putut imagina că există așa ceva în lume . M-am trezit la realitate când au început să mintă și mai mult , după deces. Ceea ce m-a determinat să merg mai departe!
  Că fiica și persoana care și-a pierdut ce avea mai scump pe lume , nu am pretenția ca cineva să creadă sau nu , doresc doar ca cei responsabili să-și facă meseria și să efectueze expertizele la timp . Pentru a dovedi adevărul am toată viața înainte . O zi buna va doresc .
  PS: Sa vă faceți o idee va rog sa analizati urmatorul fapt : Procuror interoghează spitalul : In perioada de spitalizare de 18 zile a Doamnei Ileana Sirbu , cate persoane au supraviețuit? ….. Va spun eu : NICI UNUL ! Toti au fost de moarte ?!
  https://criticarad.ro/moartea-doamnei-ileana-sirbu-un-caz-de-inconstienta-criminala-mai-multe-cadre-medicale-de-la-spitalul-judetean-arad-sunt-acuzate-de-omor-din-culpa-delapidare-si-neglijente-grave/

  • Te felicit ptr dârzenia ta Adina! Asa cum am scris mai sus, cazul mamei tale trebuie tinut in atentia opiniei publice iar cei responsabili sa raspunda in fata legii! Stiu, desi m-a ferit Dumnezeu până acum să trec printr-o asemena situatie, ca in România este extrem de greu si practic te lupti cu morile de vânt iar dreptatea umblă cu capul spart, dar nici nu ne putem resemna mioritic si sa spunem: asta e, n-am ce sa fac! Dacă toti cei care si-au pierdut persoane dragi in ultimul an si jumătate, când a existat o complicitate aproape criminală între halatele albe si politicieni (te putea lovi si trenul dar erai declarat mort de covid) ar fi la fel de curajosi si hotărâţi ca tine, cu sigurantă adevărul ar iesi la suprafată. Nemernicii astia chiar pe asta mizeaza, pe resemnarea idioata specifica romanului! Dumnezeu sa te ajute, cere si ajutorul Maicii Domnului si a Sfintilor (in special Sf. Mina in cazul tau).

   • Va mulțumesc din suflet domnul Stelian. Sper din tot sufletul sa am puterea de a face dreptate și a arăta adevărul. Lupta este grea intr-adevar , este o lupta cu un sistem medical bolnav , cu un sistem corupt , este greu dar nu imposibil! Eu nu pot sa închid ochii și să merg mai departe , nu pot ! Ceea ce au facut este de neimaginat și de neiertat. Așa cum mi s-a spus, mama mea este un martir , sper că martirul ei sa nu fie în zadar . O sa țin cont de sfaturile dvs in privința rugăciunilor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...