luni, mai 13, 2024
ACTUALITATEComisia Europeană și-a înjumătățit estimările privind creșterea economică a României în anul...

Comisia Europeană și-a înjumătățit estimările privind creșterea economică a României în anul 2022

După o creștere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflația reduce veniturile disponibile iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanțurile de aprovizionare și investițiile, se arată în previziunile economice de primăvară, publicate luni de Comisia Europeană (CE), conform Agerpres.

Comparativ, în luna februarie, înainte de invadarea Ucrainei, Executivul comunitar estima că economia României va înregistra un avans de 4,2% în acest an. De asemenea, CE a revizuit, în jos, și estimările privind evoluția economiei românești în 2023, când Produsul Intern Brut ar urma să înregistreze un avans de doar 3,6%, față de accelerarea de 4,5% prognozată în luna februarie.

Totodată, Comisia Europeană și-a majorat semnificativ prognoza de inflație pentru acest an în cazul României, de la 5,3% cât estima în februarie, până la 8,9% conform previziunilor de primăvară, urmând ca în 2023 inflația să se reducă la 5,3%, când ar urma să se resimtă efectul de bază.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Riscurile sunt orientate preponderent în jos pentru creșterea economică și viceversa pentru inflație, deoarece situația depinde de lungimea și de severitatea conflictului precum și de tensiunile comerciale globale.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Cu toate acestea, există și riscuri orientate în sus, în condițiile în care formarea brută de capital ar putea fi influențată pozitiv de procesele de relocare a activităților de producție din Ucraina și Rusia în timp ce piața muncii ar putea să integreze mai mulți oameni care fug din Ucraina decât se estima inițial”, susține Comisia Europeană.

Potrivit Executivului comunitar, mai mulți factori stau în spatele acestei așteptate creșteri a deficitului: noile măsuri de cheltuieli incluse în bugetul pe 2022 (precum creșterea pensiilor și alocațiilor pentru copii), majorarea dobânzilor și reducerea contribuțiilor sociale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În plus, România a adoptat o schemă de compensare pentru a face față exploziei prețurilor la energie până în luna martie 2023. Un nou set de măsuri economice și sociale a fost anunțat la data de 11 aprilie, care potrivit informațiilor disponibile ar urma să aibă un efect bugetar negativ de 0,4% din PIB.

Deficitul guvernamental este preconizat să se reducă până la 6,3% din PIB în 2023, în principal ca urmare a încetării măsurilor de sprijin la energie și a efectului stabilizatorilor automați, pe măsură ce creșterea economică ar urma să accelereze.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Cu toate acestea, Comisia Europeană avertizează că riscurile la adresa prognozei fiscale sunt orientate în jos, fiind posibil ca măsurile anunțate la 11 aprilie să aibă un impact bugetar mai mare. În schimb, reforma administrației fiscale ar putea avea un impact pozitiv peste așteptări asupra colectării taxelor.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară și în toamnă) și două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale și trimestriale ale PIB-ului și ale inflației tuturor statelor membre pentru anul în curs și pentru anul următor, precum și date agregate pentru UE și zona euro.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice din vara anului 2022, programate a fi publicate în luna iulie 2022. La începutul acestei luni, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9% estimarea de creștere a economiei românești pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE