marți, mai 14, 2024
EDUCAȚIEVasile Lupașc, scriitor: Alte țări își laudă istoria, pe bună dreptate sau...

Vasile Lupașc, scriitor: Alte țări își laudă istoria, pe bună dreptate sau cu exagerări absurde, iar noi selectăm tot ce este mai josnic în societate. In loc de modele, copiii noștri primesc caricaturi și cresc strâmb încercând să le imite

Zilele acestea, am aflat că un film românesc de animație este nominalizat pentru un premiu internațional. Este vorba despre o peliculă despre Vlad Țepeș, în care domnitorul român este eroul pozitiv. Filmul poate fi vizionat și votat accesând acest link.

Cum se întâmplă mai rar, în zilele noastre, să se facă filme românești cu mesaje pozitive, am stat de vorbă cu creatorul acestuia, scriitorul Vasile Lupașc.

Vasile Lupașc Sfințeș este binecunoscut pentru trilogia sa istorică de mare succes „Răstignit între Cruci”, dar și al cărților audio „Străjer la Porțile Raiului”, „Furia Zimbrului” sau „Prin Iadul Tătarilor”, toate disponibile gratuit pe internet, aici.

R3Media: Bună ziua, domnule Vasile Lupașc. Cum v-a venit ideea să faceți o animație pe teme istorice și de ce ați făcut-o? Ce ne puteți spune despre „O poveste despre Vlad Țepeș” (A true story about Vlad Dracula)?

Vasile Lupașc Sfințeș:  Bună ziua, ideea producerii acestui film de animație s-a născut la Sighișoara. După o lansare de carte, anul trecut, domnul primar al Sighișoarei m-a întrebat cum aș vedea valorificarea mai eficientă din punct de vedere turistic a Turnului Fierarilor, locație în care tocmai avusese loc evenimentul meu. I-am spus că este de-a dreptul absurd ca în România să nu existe un muzeu Vlad Țepeș Dracula, iar Turnul Fierarilor este o locație mai mult decât potrivită pentru un asemenea proiect.

Am bătut palma imediat, iar in vara acestui an s-au inaugurat acolo Galeriile Dracula. Între celelalte exponate am stabilit că ar fi indicat să existe și un film scurt despre viața lui Vlad Vodă. Echipa din Sighișoara ar fi dorit ca eu sa joc acest rol, dar am refuzat categoric. Consider ca un personaj atât de complex și mai ales de controversat cum este Vlad, trebuie interpretat de către un actor profesionist, experimentat și talentat. Așa că am propus varianta unui film de animație si, judecând după reacția publicului putem spune fără teama de a greși ca a fost o alegere inspirată.

R3M: Filmul a fost selectat la festivalul de film „RATMA International”, în străinătate, ceea ce este în sine un succes. Statul român v-a ajutat în vreun fel la realizarea acestei animații? Cunoașteți vreun caz în care statul român s-a implicat în sprijinirea filmului românesc cu tematică istorică, în perioada recentă?

VLS: Nu, filmul este realizat de către Elena Ciolacu si echipa dumneaei de la studioul….. Statul român nu ne-a sprijinit dar nu trebuie să dam vina pe stat in acest caz. Nu am cerut ajutorul niciunei autorități în domeniu.
Nu, nu cunosc detalii despre lumea filmului, nu știu cum funcționează finanțările, cine le primește si pe ce criterii.

R3M: De ce credeți că în România de ani buni nu se mai fac filme pe teme istorice pozitive, mai ales că aproape toate peliculele de acest fel au fost succese de public? În afară de excepția cu filmul despre Regina Maria, parcă se finanțează numai filme în care românii sunt prezentați ca niște barbari sau criminali. Greșesc?

VL: Da, aici este o problema uriașă pentru ca impactul unui film in societate este enorm. Alte țări își laudă istoria, pe buna dreptate sau cu exagerări absurde, iar noi selectăm tot ce este mai josnic în societate, ducem în extrem și încercăm să o prezentăm drept realitate cotidiană. Din păcate aceste distorsionări grotești ale cinematografiei românești încep să aibă ecou în societate. In loc de modele, copiii noștri primesc caricaturi și cresc strâmb încercând să le imite. Efectul pe termen lung va fi, cel mai probabil , devastator.

R3M:  Dumneavoastră ați debutat în conștiința publică, să zicem așa, cu un volum care a făcut…istorie: „Răstignit între cruci”. Acest volum ar fi putut fi baza unui scenariu extraordinar de film, s-ar putea face ceva în acest sens?

VLS: Da, drepturile de ecranizare pentru trilogia istorică „Răstignit Intre Cruci” au fost vândute unei companii importante din Hollywood. Sper din inimă ca în viitorul apropiat să vedem un film grandios despre voievodul român care la 1462 a salvat Europa creștină. Ar fi cea mai buna promovare făcută României, cu efecte în domenii dintre cele mai diverse, de la turism, la percepția românilor din diaspora sau atitudinea generală a românilor.

R3M:  Ar fi extraordinar, într-adevăr. Deci, în opinia dumneavoastră, există o cerere pe piața românească pentru filme istorice cu eroi români pozitivi? Dacă ar fi să facem un joc al imaginației și dumneavoastră ați putea demara mâine orice proiect privind un film istoric, care ar fi primele trei personaje sau subiecte, pe care le-ați aborda (în afară de Vlad Țepeș, evident )?

VLS: Da, în mod natural, românii ca si orice alt popor manifesta o inclinație instinctivă către frumos, către noblețe. Sunt convins ca un astfel de film ar fi primit foarte, foarte bine de către public. DAR! Scenariul trebuie să fie unul minunat, actorii să fie foarte convingători, producția să nu ne ducă cu gândul către un buget foarte mic iar povestea filmului sa fie cat mai mult posibil ancorată în realitatea istorică. Dacă nu se vor respecta aceste criterii, subiectul va cădea în derizoriu iar efectul ar fi contrar așteptărilor.

Dacă aș putea produce eu trei filme istorice, as alege personaje mai puțin cunoscute astăzi, dar de o importanta uriașă pentru poporul român.

Primul ar fi Petru Cercel, cel despre care Papa spunea că este cel mai înțelept om pe care l-a întâlnit. Sub domnia lui Petru Cercel (1583-1585) Târgoviștea a devenit o adevărată Florență Valahă, cu o Curte Domnească strălucitoare, cu grădini superbe și cu o…grădină zoologică în funcțiune și astăzi.

Apoi aș spune povestea lui Mihail Kogălniceanu. Importanța sa pentru tot ce înseamnă România modernă este dincolo de cuvinte. Ne-am obișnuit să lăudăm realizările lui Alexandru Ioan Cuza și ale lui Carol I și este foarte bine că o facem, dar ar fi si mai bine daca am afla cu toții că în spatele acestor nume esențiale pentru istoria României stau proiectele lui Kogălniceanu.

Daca primii doi au fost cărturari, cu vieți mai puțin marcate de eroismul luptelor pe front, al treilea ar fi cu siguranță unul dintre cei mai mari viteji pe care i-a avut Țara Românească.
Stroe Buzescu, caci despre el este vorba, a fost ales domnitor după moartea lui Mihai Viteazul, dar a refuzat. Dar același cavaler acceptă fără ezitare, la Teișani, in lupta cu tătarii, sa ia asupra sa soarta batalii și a țării și să se lupte singur cu nepotul hanului tătar. Ce exemplu similar am putea avea astăzi de om care să refuze o funcție foarte înaltă, dar să-și dea viața pentru Țară? Este o întrebare retorică, bineînțeles!

Povestea lui Stroe Buzescu și a soției sale Sima, este una de o duioșenie și o spectaculozitate incredibile și s-ar transforma foarte ușor în scenariul unui film monumental.

Nu am ales doar eroi care și-au scris numele cu sabia în istoria noastră pentru că filmele făcute în trecut încă sunt vizionate cu mare plăcere chiar si de către copii, așa ca pentru personaje ca Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Decebal nu ar trebui neapărat realizate filme noi.

R3M: Apropo de noutăți, cu ocazia Centenarului ați editat volumul „Marea Carte A Unirii”. Ne puteți vorbi puțin despre ce este vorba?

VLS: Marea Carte a Unirii (se poate comanda aici -n.r.) este un volum de povestiri istorice, foarte inspirat ilustrate de către domnii Andrei Perukhin și Cristian Stanciu. Povestirile urmăresc drumul unirii de la Burebista până la Ferdinand I și au o documentație istorică temeinică. Chiar daca tonul de basm le face accesibile și grupelor de vârstă mai mici, la multe dintre pagini găsim note de subsol care fac trimitere la documentele istorice folosite. Acest amănunt le face foarte utile pentru toate grupele de vârstă.
Prefața acestui volum este scrisa de către domnul profesor Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

R3M: Stând cumva în zona copiilor și educației, știți că în Ungaria, dacă nu mă înșel, s-a reintrodus educația patriotică în școli. Acolo se stimulează nașterea de copii în detrimentul migrației și se sprijină activ familia. De ce credeți că astfel de măsuri nu se iau și-n România? Ar fi benefice și pentru noi?

VLS: Beneficiile nu trebuie să le mai enumerăm, sunt evidente si mai ales, naturale, firești. De ce nu se întâmplă și la noi? Pentru că avem mult prea mulți inconștienți sau chiar trădători în funcțiile de conducere.

R3M: Ce așteptări aveți de la viitor? Cum să le explicăm copiilor istoria Românilor ca să o înțeleagă și să priceapă cine sunt și de unde vin?

VLS: Așteptări nu am de la viitor. Dacă aș avea, as înnebuni în fiecare zi, mai ales în anii electorali. Viitorul trebuie să îl construim noi, prin educație, sub toate formele ei, școală, literatură, filme, sport, etc. Daca vom reuși să redresăm România va fi minunat. Iar rezultatele, probabil nu le vom vedea in timpul vieții noastre. Dacă nu vom reuși, cel puțin nu vom trăi rușinea de a fi capitulat chiar noi de a fi veriga slabă a unui lanț atât de lung, de puternic si de frumos de oameni-legendă care au știut să țină România vie și respectată.

R3M:  Haideți să încheiem cu o recomandare: Ce filme istorice românești realizate în trecut v-au plăcut cel mai mult?

VLS: Fiind vorba de artă, îmi permit să fiu evident subiectiv și să încep lista mea cu Vlad Țepeș. Apoi urmează Mihai Viteazul și Columna.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE