ACTUALITATESorin Gadola, cofondator Untold și fiul unui milionar, s-a întors la ortodoxie....

Sorin Gadola, cofondator Untold și fiul unui milionar, s-a întors la ortodoxie. Drumul de la „capitala nopții și a magiei” la Iumina credinței

Sorin Gadola, unul dintre co-fondatorii festivalului Untold, a mărturisit în cadrul unei conferințe de presă că s-a întors la ortodoxie și la credința în Iisus Hristos.

El a mărturisit cum, din cauza necazurilor grave prin care a trecut, a început o căutare spirituală care l-a dus prin tot felul de experiențe new-age, inclusiv șamanism, yoga sau reiki.

Gadola a fost în Amazon, Nepal sau Mexic, pentru a încerca „la sursă” diferite experimente spirituale. Toate s-au soldat, însă, cu un eșec.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Acum am 34 de ani, pe la aproximativ 19 ani am început să muncesc cu normă întreagă, iar pe la 21-22 am început să mă îmbolnăvesc tare. Mă uit în spate și nu pot să spun că făceam ceva mai mult decât alți tineri din anturajul meu cât și din alte anturaje, dar totuși am început să mă simt din ce în ce mai rău. Am făcut ceea ce face tot omul, se duce la doctor și așteaptă să vadă rezultate, analize, medicamentație. Din an în am mă simțeam din ce în ce mai rău, la un moment dat mă simțeam foarte rău, somnul nu mai era somn, respirație îmi era foarte afectată, aveam dureri de cap, migrene. La început nu am fost diagnosticat cu boli cronice, dar aveam atacuri de panică, în intestin simțeam niște cuțite, care ani întregi doctorii nu au știut să îmi zică. După care au început lucrurile să se agraveze, atât fizic, cât și psihic. În al 5-6-lea an de când mă simțeam foarte rău, lucrurile s-au agravat tare, parcă nu mai puteam să mănânc, somnul nu mai era somn, mâncarea nu mai era mâncare și lucrurile scăpau de sub control. Începea și o frică așa pasivă. Eu în acest timp mergeam la doctori, din România, din afară.

Și am început căutările mele, spirituale, din moment ce medicina clasică timp de șase-șapte ani nu m-a ajutat. Am început să fac multe căutări, în momentul când medicina clasică nu e, tu ca adult vrei să te prinzi de orice. Așa că pe la 26-27 ani am început să meditez, am început să fac yoga, să fac taoism, în decursul a mulți ani, buddhism, șamanism, bioenergie, diverse tehnici. În principiu cam ca și concluzie, pe vremea nu se practicau așa mult în România, dar cam tot ce se practică de foarte mult timp în străinătate, în Occident, și ceea ce am observat eu de câțiva ani buni a început să fie foarte trendy, foarte la curent aceste tehnici și practici.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La început mi-au promis multe aceste tehnici, am practicat și mai multe religii, am fost și pe la mai multe secte. Toate îmi promiteau multe, era senzație acolo, era cadourile acolo, tot felul, simțeam energia, simțeam durerea altuia. Niște chestii în plus față de o viață normală. Și atunci ce am zis, iată am găsit secretele Universului și aici trebuie să intru mai adânc. Și am intrat. Am fost în Amazon câteva luni bune, am fost botezat acolo, am participat la multe ritualuri acolo. Am fost și în Nepal, am gustat ceea ce înseamnă buddhismul în satul unde s-a născut Buddha, în Mexic am fost tot într-o junglă unde era o zonă băștinașă specifică aztecilor.

În momentul când îți cauți sănătatea, nu te duci de curiozitate acolo. Când corpul începe să te lase, și tu știi asta, iar spiritul să fie ancorat, cu depresie, atacuri de panică, anxietate, experiența era mult prea grea a 27 ani și se agrava, aceasta mă speria foarte tare. Am intrat foarte adânc, foarte profund, foarte deschis, nu din curiozitate, ci din disperare pot să zic. Ideea e că cu cât ești mai deschis cu atât te încalți mai mult”, a declarat Sorin Gadola.

Tânărul clujean, fiul al milionarului Ștefan Gadola, a explicat că la început a fost reticent cu privire la ortodoxie, din cauza felului în care este portretizată credința în mass-media.

„Mă consideram un om deschis, știam și de ortodoxie și știam ce știe majoritatea omului din România, toate acele tipare promovate de multe trusturi media, că preoții sunt așa, călugării sunt așa, bani în sus, numai probleme, numai corupție. Și am dat așa la o parte repede ortodoxia în acea perioadă, lucru care, la un moment dat, m-am gândit, Sorine, cât de ipocrit poți să fi, îmi ziceam eu mie, asta mai târziu. Și cred eu în acest moment deja a intervenit activ și serios Dumnezeu în viața mea.

Eram foarte preocupat de rădăcinile mele și prin tot felul de cărți, filme, seriale, muzică, cumva ni se transmite, ni se inoculează că rădăcinile noastre sunt undeva acolo departe de România. În perioada cronologică ziceam că a început și Dumnezeu să intre activ, era oricum acolo, tot timpul a fost cu mine că de nu puteam să mor de cel puțin zece ori. Unul dintre motivele pentru care am decis să mai vorbesc cu anumiți oameni, puțini sau mulți, dar cu oameni interesați să ne asculte. Lucrurile au început să se schimbe brusc. Proiectele mergeau bine, sănătatea mea începea să se refacă și nu datorită acestor tehnici, ci datorită unui concept de medicină integrativ, științific, de care am dat. Nu m-am făcut bine din cauza acestor tehnici orientale, am sperat, le-am practicat șapte-opt ani, dar știința a fost alături de mine în a mă reface bine.

La aproximativ 28 de ani mă simțeam bine, aveam proiecte pentru care eram recunoscut național, aveam prieteni, legături, situație financiară și  totuși eu mă simțeam frânt sau întunecat, iar conștiința avea grijă să îmi zică asta, fie prin sentimente, stări, fie prin gândurile mele câteodată. A început așa o umbră mare să mă acopere, care astăzi cred că a fost o binecuvântare, pentru că nu eram aici dacă nu era umbra aia. Mă simțeam din ce în ce mai rău, mai întunecat. Unde a intervenit ortodoxia, în satul meu natal, Dâncu din zona Aghireș, a fost un călugăr acolo, duhovnicul nostru, care a fost primul care nu a fost profesor, a fost primul om care nu a făcut pe profesorul cu mine. A fost lepădat de sine cu mine și m-a lovit cu o smerenie după care eu nu am mai înțeles nimic. Am fost și la o spovedanie și a fost primul meu moment când am început să îmi înțeleg vinovăția sufletului și să îmi înțeleg conștiința”, a mai susținut Sorin Gadola.

El a mai povestit, ajutat de soția sa Diana, felul în care a simțit ajutorul sfinților și al rânduielii ortodoxe din viața sa.

De remarcat este că festivalul Untold, care se descria acum patru ani drept „Capitala Mondială a Nopții și Magiei”, a fost acuzat deseori că promovează mesaje și simbolistică ocultă.

Alături de Gadola, la conferința de la Mamaia au luat parte părintele Cezar Axinte și protosinghelul Ilarion Dan.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

  1. …asta trebuie sa o demonstreze faptic, nu declarativ… asa si pramatia aia de fulgy al clejanilor zicea ca s-a facut baiat cuminte si dupa 2 zile l-a luat pe tac-su la bataie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...