joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEGuvernul a alocat 43 de milioane de lei pentru închiderea minelor Lupeni...

Guvernul a alocat 43 de milioane de lei pentru închiderea minelor Lupeni și Lonea. Cu o zi în urmă, a anunțat revenirea la energia pe cărbune

Complexul Energetic Hunedoara va primi un ajutor de stat în cuantum de 43,2 milioane lei, pentru închiderea minelor Lupeni și Lunea, a anunțat Guvernul României, potrivit Agerpres.

Banii sunt alocați în contextul în care aceste mine nu au fost catalogate „neproductive”, iar Complexul Energetic Hunedoara(CEH) se află în insolvență. În urmă cu un an, angajații celor două mine au intrat greva foamei pentru a nu fi disponibilizați.

Astfel, vor fi achitate plăţile compensatorii angajaţilor, reconversia profesională, reabilitarea fostelor exploatări miniere. De asemenea, se are în vedere și recultivarea suprafeţelor, au transmis oficialii Guvernului, citați de sursa menționată.

„Aceste măsuri de sprijin se acordă până în anul 2024 şi au fost notificate şi autorizate de Comisia Europeană”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Suma va fi suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei”, a transmis Guvernul României.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu doar o zi în urmă(joi,17 martie), Ministerul Economiei anunța revenirea la energia pe cărbune și redeschiderea minelor care au fost închise în ultimii zece ani. Mai exact, după zece ani în care a funcționat pe „energia verde”, conflictul militar Rusia-Ucraina le-a reamintit guvernanților că există zăcăminte esențiale, critice pentru întreaga Europa.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

De altfel, toate statele din Europa  se pregătesc să revină la energia pe cărbune, după ce importul de gaze din Rusia este perturbat.

În România, în ultimii zece ani au fost închise 500 de mine și cariere. Calcarul şi dolomita, alături de polimetalice precum cupru, zinc, molibden, exploatate în judeţul Bihor, sunt considerate esențiale. Într-o intervenție la PRO TV, ministrul Economiei, Florin Spătaru susține că se lucrează la un plan de revitalizare a mineritului.

„Discutăm cum putem să extragem aceste minereuri critice, aceste materiale critice, şi cum putem să le prelucrăm în România.”, a precizat Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-o intervenței la sursa precizată.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE