News Deputatul Matei Dobrovie scrie că otrăvirea lui Navalnîi este momentul adevărului pentru...

Deputatul Matei Dobrovie scrie că otrăvirea lui Navalnîi este momentul adevărului pentru relaţia Germaniei cu Rusia

Otrăvirea lui Navalnîi este un moment de cotitură în relaţia Germaniei cu Rusia, în care abordarea business as usual a primat în mod tradiţional asupra problemelor şi aspectelor legate de drepturile omului, scrie deputatul Matei Dobrovie în Adevărul.

„Cancelarul şi chiar partenerii de la SPD, social-democraţii mult mai apropiaţi de Rusia, înţeleg că Putin a trecut o linie roşie şi aşa nu se mai poate. Politica conciliantă de menţinere cu orice preţ a dialogului cu acesta, indiferent că invadează Crimeea, produce un măcel în Siria, destabilizează în continuare estul Ucrainei, îşi otrăveşte opozanţii în Rusia sau chiar pe teritoriul unor state occidentale, s-a dovedit complet falimentară”, scrie Dobrovie.

El spune că Germania trebuie să renunțe la iluzia că poate găsi un partener de încredere în Rusia lui Putin și să arate că drepturile omului sunt mai presus de interesele economice.

„Din experienţele anterioare s-a dovedit însă că sancţiuni precum interdicţia de intrare în UE sau îngheţarea unor active impuse unor oficiali ruşi responsabili pentru agresiunea din Crimeea şi din Donbass sau expulzarea unor diplomaţi în urma cazului Skripal nu sunt nici suficiente, nici foarte eficiente. Este nevoie ca Germania să renunţe la iluzia că Rusia condusă de Putin poate fi un partener de încredere şi o parte a soluţiei în dosare precum Siria, Ucraina. Din poziţia de preşedinte al Consiliului UE, aceasta trebuie să dea un semnal că este dispusă să pună mai presus drepturile omului şi necesitatea de a confrunta Rusia eficient decât interesele economice şi energetice. Moratoriu pe North Stream 2 Semnalul cel mai puternic trebuie şi poate fi dat de Berlin prin blocarea proiectului Nord Stream 2, care se apropie de finalizare. Acesta nu face altceva decât să crească dependenţa Europei de gazul rusesc, făcând-o vulnerabilă la influenţa Kremlinului şi să submineze siguranţa energetică. În plus, şi mai grav, finalizarea şi inaugurarea conductei în actualul context ar legitima regimul Putin şi i-ar arăta că poate face orice pentru că europenii sunt total dependenţi de el şi nu vor reacţiona”, a scris deputatul PNL.

Comentariul integral poate fi accesat aici.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 4.000 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate