duminică, octombrie 6, 2024
ACTUALITATEÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, spune că preoții și credincioșii constănțeni au alte...

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, spune că preoții și credincioșii constănțeni au alte griji decât reactivarea Mitropoliei Tomisului

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, afirmă că reactivarea unor „structuri mitropolitane” nu face parte dintre grijile preoților și credincioșilor constănțeni, comentând astfel cererile Arhiepiscopului Tomisului, ca eparhia să fie ridicată la rang de Mitropolie.

„Cred că preoţii şi credincioşii constănţeni sunt mulţumiţi în marea lor majoritate prin faptul că au o arhiepiscopie la Constanţa şi că fac parte din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. În general oamenii şi acolo, şi peste tot în ţară, au alte preocupări: grija zilei de astăzi şi de mâine, problemele de sănătate, îngrijorarea pe care o au ca nu cumva războiul pe care-l poartă Rusia în Ucraina să se apropie de graniţele României. Acestea sunt preocupările reale ale oamenilor nu neapărat înfiinţări, rearondări, modificări de structuri bisericeşti, fie că sunt mitropolitane, eparhiale şi aşa mai departe, a spus ÎPS Teofan, la finalul slujbei de duminică de la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Mitropolitul Moldovei a precizat că Biserica Ortodoxă Română este organizată după un sistem „ancorat în sfintele canoane”, iar înființarea vechilor structuri existente la un moment dat nu este „nici necesară, nici folositoare”.

„Ne bucurăm că s-a înţeles în cele din urmă că treburile bisericeşti nu se rezolvă pe stradă, prin manifestaţii, slogane, eventual prin pancarte. Chestiunile bisericeşti sunt analizate, rezolvate şi se iau decizii în conformitate cu Duhul Bisericii. Prin mila Domnului, avem un sistem mitropolitan bine structurat, ancorat în sfintele canoane, în structura Bisericii de multă vreme şi orice decizie cu privire la înfiinţări, desfiinţări, modificări teritoriale ale unor unităţi bisericeşti se realizează în interiorul acestui sistem.

Cred că nu este nici folositor şi cu atât mai mult necesar ca vechile structuri bisericeşti răspândite de-a lungul şi de-a latul ţării să fie neapărat reînfiinţate, reactualizate. De fapt toate sau aproape toate există sub o altă formă, eventual sub o altă denumire, cu un alt sediu, în structurile mitropolitane bisericeşti existente.

De exemplu, Mitropolia de la Suceava astăzi funcţionează, aceeaşi mitropolie, dar cu sediul la Iaşi. Mitropolia Noului Severin, foarte importantă multă vreme în partea de Sud-Vest a ţării, este astăzi Mitropolia Olteniei. De asemenea, Mitropolia de la Târgovişte sau de la Argeş, precum şi fosta Mitropolie a Tomisului, sunt astăzi încadrate şi funcţionează sub egida Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei”, a explicat ierarhul.

Reamintim, în context, că ÎPS Teodosie a cerut, recent, rediscutarea ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie.

Cancelaria Sfântului Sinod a emis un comunicat dur, în care a precizat că ÎPS Teodosie va fi judecat în Sinod pentru încălcarea „ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

8 COMENTARII

  1. Inaltul Teofan AL MOLDOVEI a spus cele citate in interiorul Sinodului?
    -foarte urat ca a spus asa ceva la finalul slujbei de duminică,
    a aruncat shoparla cu ” În general oamenii şi acolo, şi peste tot în ţară, au alte preocupări: ….”
    ca sa argumenteze IN PARTICULAR,
    in cazul strict al Dobrogei!
    (nu e Patriarh,
    sa-si vada de lungul nasului!)

    • Și-a argumentat, cu decență, votul exprimat în cadrul Sfântului Sinod, fiind deci direct implicat în această chestiune. Ce este urât, că are o altă părere?

  2. Dragă Mihai, te rog să urmărești video-urile de pe youtube ale teologului Mihai Silviu Chirilă și ale Părintelui Matei Vulcănescu referitoare la subiect. Mirtropolia Moldovei este cea canonică. E cazul ca să lăsăm aberațiile etnofiletiste și schismele rusofobe, pentru vă ele nu au trecere la Dumnezeu. Cât despre Teofan, prigonitorul nepomenitorilor canonici, școlitul prin Ocțidentul eretic, se va vedea la judecată cât de mult a fost omul lui Dumnezeu!

    • Da, Mitropolia Moldovei este cea canonică: cea condusă de ÎPS Teofan. Mitropolia Basarabiei din Moldova de peste Prut este cea canonică, continuatoarea celei care a existat până în 1947. E jalnic să faci apel la „încetarea schismelor rusofobe”, dar încurajați să ascultăm de schismatici sau caterisiți. Pe unde mai slujește Matei Vulcănescu? la el în sufragerie?

      V-ați dat arama pe față.

  3. Mitropolia Basarabiei, înființată de către BOR într-un spațiu în care exista deja o mitropolie ortodoxă perfect canonică, la ce se încadrează? Tot la “activități ancorate în sfintele canoane”?! Dar caterisirea Părintelui Ioan Ungureanu( pentru vina de a întrerupe pomenirea ierarhului, conform canonului 15 I-II) și hărțuirea sa în justiție, tot așa?! Teofane, Teofane, al cui fan ești tu? Că al lui Teo nu prea pari!

    • Alo, alo? Mitropolia Basarabiei a fost înaintea celei rusești, rușii au înființat – din burtă – o altă mitropolie, unde era una deja canonică. Inaltul Teofan este omul lui Dumnezeu, iar raspanditi vechi minciuni rusesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE