marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEPatriarhia afirmă că ÎPS Teodosie va fi judecat în Sinod pentru încălcarea...

Patriarhia afirmă că ÎPS Teodosie va fi judecat în Sinod pentru încălcarea „ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”

Arhiepiscopia Tomisului nu va fi ridicată la rang de Mitropolie, anunță Cancelaria Sfântului Sinod într-un comunicat de presă, publicat pe siteul agenției Basilica.

Mai mult, în loc să fie pusă pe ordinea de zi ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie, va fi altceva: „ încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.

Reamintim că ÎPS Teodosie a făcut mai multe demersuri, de-a lungul ultimilor ani, pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la statutul de Mitropolie.

Toate au fost respinse de Sf. Sinod al BOR.

Iată comunicatul oficial:

Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

  1. Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.
  2. În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.
  3. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod.

Cancelaria Sfântului Sinod

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

  1. insistenta lui Teodosie cu mitopolia e nenaturala. Ce vrea, pana la urma? Nu are o functie suficient de inalta in biserica?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE