ACTUALITATEBreaking News: Guvernul Cîțu a căzut!

Breaking News: Guvernul Cîțu a căzut!

ACTUALIZARE 15:00 Numărătoarea oficială confirmă: 281 de parlamentari au votat pentru adoptarea Moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

ACTUALIZARE 14:54
Atât Mediafax, cât și Antena 3 au anunțat că în urma numărătorii paralele, Guvernul Cîțu a căzut.

Moțiunea de cenzură a fost votată de cel puțin 280 de parlamentari, minimul necesar.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12:00. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi. Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi.

De asemenea, surse citate de Digi24 anunță că vor fi și liberali care vor vota moțiunea.

Analistul politic și jurnalistul Ion Cristoiu afirmă, într-un comentariu publicat pe blogul personal că supraviețuirea Guvernului Cîțu ar fi „un dezastru” pentru toată lumea, inclusiv Klaus Iohannis.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Căderea la Moțiunea PSD are pentru PNL următoarele avantaje:

1) Confirmă existența pe scena politică a două partide mari, cu adevărat importante PNL și PSD.

2) Trecerea Moțiunii AUR-USRPLUS ar fi marcat pentru opinia publică victoria USRPLUS. PSD n-avea nici un interes să facă din AUR un partid în stare să prăbușească Guverne. PNL n-avea interesul să umfle mușchii USRPLUS prin victoria asupra PNL.

3) Moțiunea AUR-USRPLUS cerea, prin textul din care AUR scosese orice referire la miniștrii USRPLUS, doar căderea lui Florin Cîțu. Deși trecerea unei Moțiuni avea semnificația constituțională a Căderii întregului Guvern și nu numai a premierului, USRPLUS ar fi impus imaginea că Moțiunea a dat jos doar premierul. Prin trecerea Moțiunii PSD, care atacă și miniștrii USRPLUS, se creează premisele unei campanii PNL pe tema „USRPLUS și-a dat jos propriul Guvern așezîndu-se în trena Ciumei Roșii”. De vor fi negocieri, USRPLUS nu va mai avea aplombul din ziua cînd a depus Moțiunea.
La o adică sprijinul dat Căderii Guvernului PNL de către USRPLUS poate fi un motiv pentru PNL să nu mai negocieze cu USRPLUS. Mai ales că liderii USRPLUS, inclusiv foștii miniștri, au denunțat nu numai pe Florin Cîțu, dar și PNL și pe Klaus Iohannis.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

4) În eventualitatea unui Guvern minoritar, PSD își poate permite să-l sprijine în Parlament fără a pierde prea mult în ochii propriului electorat. Uite, am dat jos Guvernul, dovadă a forței PSD! Am fi vrut alegeri anticipate. Klaus Iouannis s-a opus. PSD e un partid responsabil. Nu-și poate permite să vadă o țară neguvernată.

5) PSD are voie o singură Moțiune pe sesiune. Admițînd că va fi pusă pe rol și Moțiunea AURPLUS (greu de conceput, dacă ne gîndim la prestația AUR din ultimele zile), îndreptată împotriva Guvernului care se va forma peste ceva timp, ea va suna ca dracu pentru electorat. Cum să depui Moțiune împotriva unui Guvern care n-a intrat bine în pîine? Ar fi și pentru PSD un motiv de a refuza să voteze Moțiunea.

De ce ar fi un dezastru pentru țară dacă Moțiunea nu trece?
E limpede că nu doar Florin Cîțu, dar și întreg Guvernul s-au epuizat din punct de vedere al suflului politic. Presupunînd că Guvernul va supraviețui Moțiunii de cenzură, el va fi lipsit exact de ceea ce-i trebuie unui Guvern în perioada dificilă care urmează: un minim capital politic.

E limpede, de asemenea, că după încheierea celor două Congrese, la nivel de administrare a țării se simte nevoia unui nou început. Acest nou început înseamnă formarea unui nou Guvern, condus de altcineva decît Florin Cîțu. Prin nou Guvern nu se înțelege același Guvern, dar fără Florin Cîțu. Indiferent că USRPLUS va reveni sau nu la Guvernare, noul Guvern trebuia să aibă multe fețe noi, la unele ministere cu miniștri beneficiari de capital politic însemnat. S-ar cuveni să se schimbe și structura Guvernului. Tot pentru a lăsa impresia de nou început. Acest nou început ar da Puterii de Dreapta (doar PNL-UDMR sau PNL-UDMR-USRPLUS) un răgaz de cîteva luni în ochii electoratului. Multe dintre dificultăți vor fi suportate mai ușor de populație sub puterea iluziei c-a început o nouă Eră. Acest nou început presupune și-o imagine de forță, dată de Unitate. Aici intervine chestiunea alierii cu USRPLUS. Dacă USRPLUS nu renunță la aroganță, chiar din primele zile noul început va fi compromis de reluarea certurilor. De aceea, cred că deși se va juca teatrul mîinii întinse USRPLUS, în realitate PNL și Klaus Iohannis au interesul unei Guvernări doar a PNL.
Ipoteza contrară – adică supraviețuirea Guvernului Cîțu – nu vreau s-o iau în considerare. Atît de proastă e pentru țară.

Nu iau în considerare nici ipoteza unei desemnări a lui Florin Cîțu ca premier. Nu cred că Klaus Iohannis e atît de iresponsabil încît să-l desemneze pe Florin Cîțu. Chiar pentru Florin Cîțu ar fi un dezastru:

1) Ar putea ajunge să fie mai urît decît Nicolae Ceaușescu. Dacă acum stă deoparte, mai are șanse să revină ca premier pînă în 2024.
2) Ar scăpa PNL din mînă. Florin Cîțu are nevoie de energie pentru a pune mîna pe PNL de-adevăratelea. Ocupat cu Guvernarea, în ultimele zile a lăsat PNL de izbeliște. Trebuie să rezolve dizidența Ludovic Orban prin atragerea de partea echipei cîștigătoare a susținătorilor lui Ludovic Orban.

Nu mai spun ce dezastru ar fi pentru Klaus Iohannis rămînerea lui Florin Cîțu în fruntea Guvernului.
Ca orice siguranță arsă, un Florin Cîțu premier ar lăsa să treacă toată ura împotriva Puterii spre Cotroceni.

Tot ce-am scris mai sus se bazează pe ipoteza unui comportament lucid, inteligent, responsabil al lui Florin Cîțu, al liderilor PNL, al lui Klaus Iohannis.
În postdecembrism au fost multe situații în care calculele întemeiate pe comportamentul rațional al politicienilor au fost infirmate.
De aceea, repet, în final, luîndu-mi măsuri de precauție pentru a nu mă dovedi un fals profet:
Ipoteza mea se bazează pe ceea ce cred c-ar trebui să fie un comportament responsabil de oameni în toate mințile.
Nu uit însă învățătura care spune că Dumnezeu le ia mințile oamenilor, cînd vrea să-i piardă”, a scris Cristoiu.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate