luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATENoul ambasador al Ucrainei la București e cel care a susținut închiderea...

Noul ambasador al Ucrainei la București e cel care a susținut închiderea școlilor românești și restrângerea drepturilor minorității române din țara sa

Igor Prokopciuk a prezentat, marți, copiile scrisorilor de acreditare Ministerului de Externe de la București. El a susținut închiderea școlilor în limba română din Ucraina și restrângerea drepturilor românilor.

Prokopciuk este fratele unui controversat șef al Interpol Rusia.

Absolvent al universității naționale Taras Șevcenko din Kiev, Igor Prokopchuk și-a început cariera ca atașat la Departamentul de Informații al Ministerului de Afaceri Externe al Ucrainei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Între 1994 și 1997, acesta a lucrat la Ambasada Ucrainei din Marea Britanie, iar în perioada 1997-1998 a făcut parte din biroul președintelui Adunării Generale a ONU de la New York.

El a fost pentru prima oară ambasador în Lituania, între 2008 și 2010.

Între 2010 și 2019 a fost șeful al Misiunii Permanente a Ucrainei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În timpul misiunii sale diplomatice de la OSCE, la Viena, Igor Prokopchuk a apărat controversata lege din 2017 prin care școlile din Ucraina au dreptul să predea doar în limba ucraineană, spune BucPress din Cernăuți.

Prokopciuk a încercat să explice că legislația nu ar fi redus drepturile minorităților, ci ar fi stimulat integrarea în societatea ucraineană, lucru totul fals.

Pe 20 noiembrie 2018, Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că fratele lui Igor Prokopciuk este Oleksandr Prokopciuk, pe atunci șeful Interpol din Rusia – organizație ce facilitează cooperarea forțelor de poliție la nivel internațional.

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a transmis că relația dintre cei doi frați nu afectează munca reprezentantului permanent al Ucrainei la OSCE.

„Războiul (la acea vreme, în 2018, conflictul din estul țării dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele ucrainene) a dezbinat prieteni și rude de ambele părți ale frontului de luptă. Pentru mulți, a devenit o tragedie personală. Dar fiecare e liber să facă propriile alegeri și să suporte consecințele acestora”, a continuat Ministerul Afacerilor Externe.

Igor și Oleksandr s-au născut în regiunea Jîtomîr și au absolvit împreună aceeași facultate din Kiev. Însă în anii ’80, fratele lui Igor Prokopciuk s-a mutat la Moscova pentru a urma o carieră în interiorul instituțiilor sovietice de la acea vreme.

Imediat după aflarea informației că cei doi sunt rude, politicienii ucraineni au reacționat diferit în ceea ce privea o posibilă demisie a lui Igor Prokopciuk din funcția de reprezentant permanent al Ucrainei la OSCE. Însă, mai multe voci puternice din politica ucraineană, printre care și ministrul adjunct de Externe al țării de atunci, Serghei Kisliția, au susținut menținerea lui Prokopiuk în funcție, conform Flux 24.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate