marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEUPDATE: Starea de criză. Se pregătește o lege prin care structuri ale...

UPDATE: Starea de criză. Se pregătește o lege prin care structuri ale MApN vor putea trece în subordinea unor forțe străine aflate în România. Bărbații între 18 și 60 intră în rezerva generală

ACTUALIZARE 17:54 Proiectul de lege prevede trecerea în „rezervă generală” a tuturor bărbaților români, cu vârste cuprinse între 18 și 60 ani, anunță Europa FM.

De asemenea, se prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.

Nu în ultimul rând, este definită și rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război. Aceasta este formată, potrivit proiectului de lege, din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

Conform legii 446/2006, cu actualizări, până acum, bărbații de peste 35 de ani erau luați în calcul doar dacă efectuaseră stagiul militar, fiind considerați rezerviști.

Conform articolului 7, alineatul (1) „Cetăţenii încorporabili, în sensul prezentei legi, sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar, în situaţiile prevăzute la art. 3”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul se pregătește să introducă starea de criză în România, potrivit surselor citate de Antena 3.

Conform Antenei 3, rolul acestei noi „stări” este de a permite trecerea unor structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

Această veste vine pe fondul încetării stării de alertă, după doi ani.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potrivit proiectului de lege la care a lucrat Guvernul în ultimele zile, această situaţie de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Antena 3 afirmă că starea de criză va fi instituită în momentul în care, potrivit proiectului de lege, societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.

Aceasta este definiţia care se regăseşte în proiectul de lege şi care urmează, potrivit surselor, să fie adoptat săptămâna aceasta într-o sedinţă de Guvern.

Şi Parlamentul este pregătit să adopte acest poiect de lege în procedură de urgenţă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că are cunoştinţă despre acest proiect de lege.

Constituția spune că Armata este subordonată voinței poporului

Conform Constituției României, legea supremă recunoaște existența stării de mobilizare, a stării de război, de asediu sau de urgență.

Aceste măsuri pot fi instituite, după ce Președintele a cerut încuviințarea Parlamentului, conform articolului 93, alineatul 1 din Constituție.

Conform articolului 118, alineatul 1 din Constituția României, „Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. În condiţiile legii şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară şi participă la acţiuni privind menţinerea sau restabilirea păcii”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

7 COMENTARII

 1. este o lege martiala. si va trece ca gasca prin apa. aceasta aberatie le va da puteri totale “alesilor” sts, inclusiv exproprieri, arestari, cenzura, implementarea in forta 5 g, pentru scanarea si urmarirea oamenilor. un fel de “patriot act” amplificat. disparitia banilor lichizi – adica libertatea individului de a dispune de banii lui. sub mantia “razboiului” banca iti va putea bloca veniturile daca nu esti obedient. societate tip china, credit social de cetatean – nu esti cuminte nu manaci. nu esti cuminte esti evacuat din casa, nu esti cuminte statul iti ia copilul etc. in ultimul rand si cel mai grav te vor putea impusca pe strada. tribunale populare ca in vremea lui stalin si liste negre cu cei care spun adevarul si il cauta. deja se intampla in ucraina, se intampla in china, se intampla in rusia.

 2. Război cu cine?
  Rusia are 145 milioane amestecătură de locuitori; 170 grupuri etnice, 160 de limbi, nici jumate ortodoxi.
  Dar poate planul e altul. Numai câ atunci înainte trebuie să spargă OTAN și să recunoască că au mințit cu armele nucleare.

 3. Am inceput sa ne mandrim cu starile de urgenta, ce credeati ca daca a trecut covidul ne vor lasa sa traim in pace?In ceea ce priveste presupusa stare de razboi din Romania nici o grija ,va veni el si razboiul daca tot o cautam cu lumanarea.Si in final cu ce vom sustine un razboi ,cu fiarele vechi cumparate cu bani grei de Ciuca?Vor trimite tinerii ,mult mai putini la numar decat decat acum 30 de ani,care mai traiesc in Romania la razboi cu prastii,ciomege si furci?Natiunile mici si destepte stau in banca lor ,nu se baga ca paduchii din frunte.

 4. “structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României” pai si e nevoie de o lege pentru asta? Credeam ca e o lege nescrisa 🙂

  apoi starea asta de criza dureaza de 30 de ani, e nevoie sa se introduca oficial ?

  sau e o stare de razboi redenumita?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE