sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATEUE ne pune taxă de carbon la consumul de gaze. Cu cât...

UE ne pune taxă de carbon la consumul de gaze. Cu cât vor crește facturile de gaze ale românilor începând cu 2027

Comisia Europeană a decis că, începând din 2027, furnizorii de gaze din România să includă o taxă pe carbon în prețul de vânzare pentru consumatorii casnici.

Astfel, noua directivă a Comisiei Europene presupune ca, începând cu anul 2027, odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep, când România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE, toți consumatorii de gaze din țară, inclusiv populația, vor plăti o taxă de carbon pentru utilizarea gazelor, care va fi inclusă în preț.

Potrivit unei analize recente realizate de Carbon&Energy Management, această taxă ar putea duce la o creștere a facturilor cu până la 20%.

„Prețul gazului natural pentru populație va include acum și prețul certificatelor de CO2, ceea ce va duce la o creștere estimată la 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, a explicat Florentina Manea, directorul general al Carbon&Energy Management, conform Economica.

Practic, din 2027, toți clienții casnici de gaze naturale vor plăti această taxă de carbon care, la nivelurile actuale de preț este estimată de expertul citat mai sus la 6 bani/kWh.

Dacă avem în vedere prețul maximum plafonat de acum de 31 de bani/kWh, prețul gazului plătit de populație ar crește cu cel puțin 20%. Este foarte probabil ca această creștere să fie și mai mare dacă taxa de carbon va fi inclusă în baza de calcul a TVA, similar cu modul în care este acum impozitată acciza.

Astfel, dacă am socoti creșterea exprimată pentru prețul în metri cubi, scumpirea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat. Așadar, conform sursei citate, la un consum de iarnă de 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus 160 de lei, fără a calcula și potențiala TVA de 19% aplicată în prezent pe această sumă.

Acest calcul este făcut la o valoare a certificatului de 60 de euro. La acest moment nu există nicio garanție că prețul acestuia nu ar crește din nou, până la nivelul de 100 de euro, care a mai fost înregistrat în trecut din cauza contextului geopolitic.

Conform OMV Petrom, proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este cel mai mare proiect de gaz offshore din România, cu investiții estimate la până la 4 miliarde de euro. Se estimează că producția de gaze va fi echivalentă cu cererea anuală pentru 4,3 milioane de gospodării.

Taxa de carbon este justificată ca o măsură de combatere a schimbărilor climatice, având potențialul de a reduce emisiile de CO2 și de a încuraja tranziția către surse mai curate de energie.

Astfel, din luna mai 2028, furnizorii de gaze vor trebui să facă dovada achiziției de certificate de carbon pentru gazele furnizate cu un an în urmă, în caz contrar urmând să plătească penalitatea de 100 de euro pentru fiecare tonă de carbon pentru care nu poate face dovada achiziției certificatului.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE