joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEQED: Lucian Boia, decorat de Franța pentru volumul care a „demitizat” istoria...

QED: Lucian Boia, decorat de Franța pentru volumul care a „demitizat” istoria națională și care a fost demontat de prof. Ioan-Aurel Pop. Boia a mai fost decorat de Ungaria și Germania

Istoricul Lucian Boia a fost decorat de Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, cu  însemnele de Cavaler al Legiunii de Onoare, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la reşedinţa ambasadei, relatează News.ro.

În discursul său, ambasadoarea Franţei a evidenţiat faptul că, de 30 de ani, cercetările lui Lucian Boia s-au concentrat asupra istoriei Occidentului şi istoriei Franţei, publicul francez descoperind abordarea critică a istoricului asupra trecutului românesc şi a miturilor sale naţionale, în special, prin volumul „ Istorie şi Mit în Conştiinţa Românească”, publicat la editura Belles Lettres, în 2003.

„Interesul dumneavoastră pentru limba franceză şi sistemul de gândire francez v-a determinat să jucaţi un rol decisiv în reconstruirea unor legături academice şi ştiinţifice de înalt nivel între ţările noastre”, a spus Laurence Auer în discursul său.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Este demn de menționat că volumul „Istorie și Mit în Conștiința Românească” a fost „demitizat” de către profesorul Ioan-Aurel Pop în volumul „Istoria. Adevărul și miturile”.

Ideea de bază în jurul căruia este construit volumul profesorului Boia este aceea că istoria binecunoscută a României ar fi un „balast” în drumul spre integrarea europeană. Mai mult, Boia a susținut că în general, istoria României ar fi o serie de „mituri” care nu se susțin istoric.

Prof.Ioan-Aurel Pop a fost cel mai sonor nume care a contestat volumul respectiv. Actualul președinte al Academiei a publicat, chiar în mai multe rânduri, un volum în care tratează, bucată cu bucată, cele afirmate de Boia: „Istoria. Adevărul și miturile”.

„Citind în 1998 lucrarea istoricului Lucian Boia – ‘Istorie și mit în conștiința românească’ -, după ce am citit-o și am revenit asupra unor pasaje am rămas cu un sentiment de nemulțumire, de amărăciune și de neputință. Gândindu-mă că oare toți profesorii mei, văzuți și nevăzuți, profesorii direcți sau cei de la care am învățat intermediar, prin lectură, să fi fost naivi, necunoscători, slabi și domnul Boia să fie un geniu de care nu aflaserăm până atunci… M-am tot gândit la asta. N-am știut de unde să apuc lucrurile până când mi-am dat seama (…) că în lucrarea asta era, după părerea mea, o inconsistență logică”, a explicat Ioan-Aurel Pop.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Adică, prin mituri, legende, eroisme de ale lor, naționalisme au falsificat istoria. Aceste două idei după părerea mea nu pot sta una lângă alta. Dacă adevărul istoric nu există, atunci putem scrie orice despre trecut și orice trebuie să fie bine venit și acceptat? Și numai dacă adevărul istoric există, ne putem raporta la mit ca la o exagerare, ca la o minciună. Și atunci am luat pe rând fiecare pasaj și am pornit de la daci și de la romani și am ajuns până la comunism, trecând și prin Mihai Viteazu și prin Școala Ardeleană și prin Eminescu. Prin urmare, această carte despre o altă carte este o istorie a românilor privită prin cheia meseriei de istoric”, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai în 2018, conform Agerpres.

Un alt istoric care a criticat dur volumul a fost Alex Mihai Stoenescu, laureat al Premiului Academiei pentru Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino și unul dintre istoricii profesioniști acreditați ca atare de către Academia Română.

Acesta afirmă că lucrările lui Boia și ale acum decedatului Neagu Djuvara „nu sunt cărți de istorie”. Stoenescu susține că Djuvara și Boia se încadrează în „curentul politic de propagandă negativistă și antinaționalistă care vrea să schimbe percepția despre identitatea națională românească („depășită”, „marginală”, „provincială”, „ficționară”, „mitologică”), pe care autorii nu și-o asumă, în favoarea unei identități europene generale în care elementele identitare românești să dispară”.

„Nu sunt cărți de istorie. Conțin multe falsuri istorice, manevrate pentru a specula incultura. Sunt opinii libere, eventual eseuri pe subiecte de istorie. Ele se încadrează unui curent politic de propagandă negativistă și antinaționalistă care vrea să schimbe percepția despre identitatea națională românească („depășită”, „marginală”, „provincială”, „ficționară”, „mitologică”), pe care autorii nu și-o asumă, în favoarea unei identități europene generale în care elementele identitare românești să dispară și România să fie un grup de regiuni culturale diferite, aparținând de fapt altor spații: Transilvania, Ungariei și Occidentului; Moldova Ortodoxiei răsăritene, Muntenia balcanismului, poporul român devenind doar o limbă locală, ca accident istoric”, susține autorul best-seller-ului „Armata, Mareșalul și Evreii”.

Trebuie reamintit în context că Lucian Boia a fost decorat și Germania. Lucian Boia a fost decorat și de Ungaria.

Profesorul cu convingeri catolice a scris o carte, „Primul război mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări” în care notează că majoritatea românească din Transilvania nu a procedat „democratic” în cazul Unirii de la 1918, pentru că nu a ținut cont de opiniile celor care conduseseră până atunci.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

5 COMENTARII

  1. Și așa identificăm toate Iudele care conspira împotriva poporului român.atentie mare toți tradatorii vin că la un semn din Ardeal,e o coincidență?

  2. Şocant că s-a ales şi o zi semnificativă: exact împlinirea a 80 de ani de când România Regală a încercat să-şi recupereze Alsacia şi Lorena ei, adică Basarabia şi Bucovina, ostaşii trecând Prutul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE