joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Rectorul Universității din București, la Chișinău: Suntem fii ai poporului...

VIDEO | Rectorul Universității din București, la Chișinău: Suntem fii ai poporului român, dar încă avem lucruri care ne deosebesc vremelnic, pentru că suntem cetățeni ai României și ai Republicii Moldova

Marian Preda, rectorul Universității din București, a participat, la Chișinău, la conferința științifică „România – R. Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”. Aceasta a fost găzduită de Universitatea de Stat din Moldova (USM), potrivit Ziarul Național.

În cadrul discursului susținut, Marian Preda a precizat că în Europa „se va întregi ceva ce lipsea din spațiul cultural românesc”.

El a spus că „cele două părți ale românității se vor regăsi și într-un element de identitate care nu trebuie ignorat – cel al structurilor politico-administrative”.

„Prin integrarea în Europa, ne vom regăsi împreună, românii de dincolo și de dincoace de Prut. Este foarte greu să vezi statuia lui Ștefan cel Mare în centru și să știi că mormântul este în România. Este foarte greu să vezi statuile marilor literați în parcul central pe care îi împărțim și la București, și la Iași, și la Chișinău, și să știi că ei sunt unici, că și în România, și în R. Moldova vorbim despre ei ca despre elementele centrale ale literaturii, științei și culturii noastre”, a declarat rectorul Marian Preda.

„Facem parte din familia unei universități și din familia comunității locale. Suntem fiii unui sat ori a unui oraș. Suntem fiii unei țări. Aici încă avem lucruri care ne deosebesc vremelnic. Suntem cetățeni ai României și cetățeni ai Republicii Moldova. Slavă Domnului că există și posibilitatea dubblei cetățenii. După aceea suntem fii ai poporului român, pentru că vorbim limba română și avem o istorie comună. La final se adaugă această supra-identitate, cea europeană“, a mai precizat rectorul Marian Preda.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE