miercuri, iulie 17, 2024
ACTUALITATEKlaus Iohannis, după plimbările cu avionul poluant: „Promovarea educației privind schimbările climatice...

Klaus Iohannis, după plimbările cu avionul poluant: „Promovarea educației privind schimbările climatice constituie o prioritate a mandatului meu”

Klaus Iohannis a participat la Conferința Internațională „Francofonia viitorului: educație pentru dezvoltare durabilă”, în cadrul căreia a declarat că România este un adevărat campion al promovării Francofoniei și a valorilor sale, adăugând că promovarea educației privind schimbările climatice reprezintă o prioritate a mandatului său, informează Bzi.ro.

Afirmațiile vin la câteva zile după scandalul deplasărilor externe cu aeronave private, în care R3media a arătat că avioanele folosite de Klaus Iohannis sunt mult mai poluante decât mașinile obișnuite ale cetățenilor.

Conferința Internațională „Francofonia viitorului: educație pentru dezvoltare durabilă”

„Îmi face plăcere să deschid astăzi, în prezența Secretarului General al Francofoniei, doamna Louise Mushikiwabo, evenimentul de marcare a aniversării a 30 de ani de când România a aderat ca membru cu drepturi depline la Francofonia instituțională.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Doamnă Secretar General, vă mulțumesc pentru că sunteți astăzi alături de noi, la acest moment important!

Tema acestei conferințe, „Francofonia viitorului: educație pentru dezvoltare durabilă”, nu este întâmplătoare, educația și dezvoltarea durabilă fiind priorități atât pentru România, cât și pentru Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Privind spre viitor și spre provocările care îl definesc, trebuie să continuăm să întărim filonul cooperării în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă.

La peste 50 de ani de la înființare, Organizația Internațională a Francofoniei a evoluat de la un mecanism instituțional dedicat promovării limbii franceze la o organizație multilaterală matură, coagulată în apărarea valorilor sale comune – pace, democrație și drepturile omului. Francofonia reunește astăzi 88 de state și guverne și 321 de milioane de vorbitori de limbă franceză.

La 30 de ani de la aderare, România este un adevărat campion al promovării Francofoniei și a valorilor sale, stat-far al Francofoniei, așa cum a fost desemnat, încă din 2007, de Secretarul General al Francofoniei.

Contribuția României la activitățile Organizației Internaționale a Francofoniei este robustă și constantă, axată, în principal, pe finanțarea unor programe unice la nivelul Francofoniei.

Programul de burse de cercetare doctorală și postdoctorală Eugen Ionescu, derulat neîntrerupt din 2007, este un exemplu concret al contribuției noastre la creșterea mobilității și a oportunităților educaționale și profesionale pentru tinerii cercetători francofoni.

Promovarea educației privind schimbările climatice și mediul constituie o prioritate a mandatului meu și mă bucur că aceasta se reflectă și în activitatea României în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei.

Interesul copiilor și al tinerilor și dorința de a învăța mai mult și de a se implica activ în aceste domenii constituie o sursă de optimism pentru prezent și pentru viitor. Avem datoria de a-i sprijini în aceste demersuri pe toți copiii și tinerii din spațiul francofon.

România va oferi noi contribuții voluntare în vederea susținerii educației pentru dezvoltare durabilă în spațiul francofon, pentru Fondul de solidaritate al Organizației Internaționale a Francofoniei destinat femeilor și fetelor din țările în curs de dezvoltare, „La Francophonie avec Elles”, și pentru programul „Societatea civilă francofonă angajată în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”.

Totodată, România contribuie în mod activ și la dezvoltarea Francofoniei Științifice, țara noastră fiind a doua putere universitară francofonă la nivel mondial ca număr de instituții de învățământ superior și de cercetare afiliate Agenției Universitare a Francofoniei, cu 115 programe universitare și postuniversitare predate în limba franceză.

Pe parcursul celor 30 de ani de apartenență la francofonia instituțională, România a lansat, cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei și al Agenției Universitare a Francofoniei, în premieră, inițiative care au contribuit la promovarea utilizării limbii franceze și la crearea de oportunități pentru studenții și tinerii cercetători francofoni, care, ulterior, au fost preluate și organizate de alte state membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei.

La acest moment aniversar, doresc să remarc contribuția deosebită a învățământului preuniversitar, prin eforturile și dedicația celor peste 6.000 de cadre didactice care oferă copiilor și tinerilor bucuria cunoașterii și a folosirii limbii franceze.

În baza acestor realizări ne propunem să lansăm, împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Agenția Universitară a Francofoniei, un proces de reflecție menit să transforme România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și a funcționarilor publici din țările francofone.

Reiterez, de asemenea, interesul crescut al României pentru dezvoltarea cooperării economice și a schimburilor comerciale în spațiul francofon, inclusiv ca instrument de îndeplinire a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Tranziția climatică și construirea unei economii verzi necesită noi competențe furnizate prin programele de studii și de formare profesională. Pentru a fi un succes real, de beneficiile tranziției climatice trebuie să ne bucurăm toți, deopotrivă state dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Este nevoie să ne sprijinim reciproc în acest demers”, a afirmat Klaus Iohannis.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Promovarea prostiei indoctrinate fara limita la nivel global a inceput treptat din 1959.La ce asistam astazi este inceputul apogeului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE