miercuri, decembrie 6, 2023
ACTUALITATECriza energetică | Grecia vrea să raționalizeze folosirea aerului condiționat și intenționează...

Criza energetică | Grecia vrea să raționalizeze folosirea aerului condiționat și intenționează să pună interdicții la circulația cu mașina personală. Italia și Spania au luat măsuri similare

Veste proastă pentru cei care au vacanțe în Grecia. Oficialii de la Atena vor să raționalizeze folosirea aerului condiționat, pentru a face economie de energie și a scăpa de dependența de Rusia. Și nu este singura restricție care vă poate schimba planul de vacanță. Duminica ar putea fi interzisă circulația cu mașina personală. Italia și Spania au luat și ele măsuri similare.

26 de grade Celsius. Este temperatura sub care nu pot fi setate aparatele de aer condiționat în toate clădirile publice din Grecia, din această vară. Oficialii eleni spun că nu există o altă soluție. Și cei din mediul privat ar putea fi nevoiți să pună limită la termostat, inclusiv în hoteluri și pensiuni. S-a ajuns aici după ce prețul energiei a explodat, din cauza pandemiei și a războiului. “Cine se poate descurca cu facturi de 500-1.000 de euro? Cine poate să și mănânce și să plătească și utilitățile? Nimeni. E o chestiune de viață sau moarte”, se plânge un localnic.

Și nu este singura restricție care li se pregătește elenilor. Ar putea fi obligați să muncească mai mult de acasă, iar duminica s-ar putea să nu mai aibă voie să circule cu mașinile. “Guvernul cheltuie peste două miliarde de dolari pentru a subvenționa prețul energiei pentru gospodării, afaceri și fermieri”, spune John Psaropoulos.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Și spaniolii, și italienii vor primi aer condiționat cu porția. Pe timp de vară, termostatele din clădirile publice nu pot fi setate mai jos de 27 de grade Celsius, iar la iarnă sistemele de încălzire nu pot funcționa la peste 19 grade. Cei care nu se vor conforma pot primi amenzi între 500 și 3.000 de euro. În plus, tot mai multe voci vorbesc despre o criză alimentară și economică cum lumea nu a mai văzut. Așa că liderii Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles de urgență. Caută soluții pentru ca șocul creșterii prețurilor la energie să fie resimțit cât mai puțin de economia europeană.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

“Economia noastră trece printr-un al doilea șoc extern, pentru a doua oară în ultimii doi ani. Invazia rusă nu produce doar o suferință umană enormă, care, bineînțeles, este principala noastră îngrijorare, ci și un șoc sever pe piața de energie și cea de alimente, în lanțurile de distribuție, generând inflație și slăbind încrederea consumatorilor și investitorilor”, afirmă Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Finanțe.

Oficialii de la noi nu văd încă motive de îngrijorare. “Pentru alimentele de bază – ulei, zahăr, făină – România are stocurile necesare și este exportator. Nu vom face raționalizări. România este în poziția favorabilă de exportator de produse agricole”, susține Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Chiar azi, prețul barilului de petrol a depășit 120 de dolari, cel mai mare nivel din ultimele luni, de teamă că liderii europeni ar putea decide să interzică importurile din Rusia, conform Observator.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate