Înlocuirea culturii cuvântului cu imaginea, în contextul revoluției tehnologice, înseamnă o modificare în perspectiva omenească asupra lumii și chiar a structurii umane, avertiza, în anul 1971, în cadrul unei emisiuni TVR, acad. Zoe Dumitrescu- Bușulenga, viitoare maică Benedicta.
Tema privind abandonarea cuvântului în goana progresului tehnologic apare și în cartea „Să nu ne pierdem verticala”.
„Acum este o luptă foarte strânsă între civilizația imaginii și cea a cuvântului. Eu una nu sunt pentru computer, pentru că tinde la robotizare și la o desființare a cuvântului prin imagine. Eu sunt din civilizația Gutenberg; eu nu fac parte din dinastia computerelor.
Din nefericire, presimt că era logosului va fi înlocuită de era imaginii. Acest lucru poate aduce după sine consecințe dezastruoase în spiritualitatea omenirii. Nici chiar icoanei, atât de agresate de imaginile de consum, nu-i va fi ușoară lupta.
Ne confruntăm cu o perfidă tehnică new-age-istă de extirpare a trecutului; ni se propune doar prezentul simplu, fără rădăcini și fără perspective.
Or, cuvântul vine din Cuvântul Hristos. Și El este lumină. Aici este paradoxul: în întunericul veacului nostru, când avem atât de multă nevoie de lumină, noi vrem să abolim Lumina.
Zoe Dumitrescu Bușulenga – Maica Benedicta, „Să nu pierdem verticala”, Ed. Nicodim Caligraful, Mănăstirea Putna, 2017. Sursa: Fundația „Credință și Creație”