vineri, iunie 14, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 10 mai: Sfântul Apostol Simon Zilotul

Calendarul zilei 10 mai: Sfântul Apostol Simon Zilotul

Sfântul Apostol Simon Zilotul este prăznuit la data de 10 mai în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Simon Zilotul era din Cana Galileii, prieten cu familia Mariei și a lui Iisus. Așa au ajuns ei la nunta din Cana unde Fiul lui Dumnezeu și-a început activitatea de profet-făcători de minuni.

Acolo, când vinul s-a terminat, Iisus a transformat apa într-un vin mai bun decât cel pe care–l avuseseră nuntașii până atunci la masă. Astfel, mirele Simon a fost martor de primă mână al celei dintâi minuni făptuită de Mântuitorul. Acesta a lăsat tot și i-a urmat lui Hristos devenind unul din cei doisprezece apostoli, și care și-a dobândit numele de “zilotul” care se traduce prin “cel plin de râvnă”. Mireasa lui a lăsat și ea cele lumești devenind Mireasă celui fără de moarte.

După Cincizecime, când Duhul Sfânt s-a pogorât peste ei sub formă de limbi de foc, Simon a luat calea Africii unde a propovăduit cu râvnă și a pătimit pentru Hristos. A sfârșit pătimind pe cruce, la fel ca Hristos, răstignit de păgânii din Britania unde pe mulți i-a luminat cu lumina sfintei Evanghelii.
Troparul Sfântului Apostol Simon Zilotul

Glasul al 3-lea

Apostole sfinte Simone, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.
Condacul Sfântului Apostol Simon Zilotul

Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Pe cel ce cu tărie a pus învățăturile înțelepciunii în sufletele binecredincioșilor, cu laudă să fericim toți pe Simon de Dumnezeu grăitorul, că înaintea scaunului slavei acum stă, și cu cei fără de trupuri se veselește, rugându-se neîncetat pentru noi toți.
La 10 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

Sfinții Mucenici Alfiu, Filadelf și Ciprian;
Sfântul Isihie Mărturisitorul;
Sfântul Cuvios Lavrentie.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE