luni, februarie 6, 2023
ACTUALITATEVladimir Putin a anuțat oficial anexarea celor patru regiuni din Ucraina. Biden...

Vladimir Putin a anuțat oficial anexarea celor patru regiuni din Ucraina. Biden condamnă gestul, Zelenski cere aderarea oficială la NATO

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat oficial că țara asa „are patru noi regiuni”, în timpul ceremoniei de semnare tratatelor privind intrarea noilor teritorii Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie în Federația Rusă, care a avut loc vineri, 30 septembrie, la ora 15:00, la Kremlin.

Președintele rus a invitat Ucraina la masa negocierilor pentru oprirea ostilităților, dar a subliniat că cele patru regiuni vor rămâne mereu ale Rusiei, care le va apăra „cu toate mijloacele”, scrie Libertatea.

Președintele Vladimir Putin și-a început discursul spunând că este dreptul cetățenilor din cele patru regiuni ale Ucrainei să-și hotărască soarta. A reluat ideile mai vechi privind istoria comună, destrămarea Uniunii Sovietice și „teroarea” la care ar fi fost supuși rușii de aici.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Putin a cerut Ucrainei să înceteze imediat toate acțiunile militare și războiul „început în 2014”. Kievul trebuie „să revină la masa negocierilor”, spune Putin, în condițiile în care este cel care a ordonat invadarea Ucrainei în data de 24 februarie și și-a trimis trupele până aproape de Kiev. Kremlinul e deschis la negocieri, a arătat el, dar autoritățile ucrainene trebuie să „respecte expresia voinței poporului”, spune Putin, făcând referire la așa-zisele referendumuri organizate sub ocupație, cu militari înarmați lângă urnele de vot.

Cea mai amplă parte a discursului, aplaudată de câteva ori de asistență, a fost cea în care a reluat atacurile la adresa Occidentului, spunând că acesta vrea să transforme Rusia într-o „colonie”. El a repetat afirmațiile anterioare conform cărora Occidentul ar încerca să slăbească Rusia și să o îngenuncheze încă de la căderea Uniunii Sovietice.

„Occidentul caută noi oportunități de a ne lovi și a visat mereu să ne spargă statul în state mai mici care se vor lupta unul împotriva celuilalt”. Occidentul este „lacom”, a spus el, și vrea ca Rusia să fie în „colonia sa”. Occidentul este „pregătit să facă totul folosind acest sistem neo-colonial pentru a jefui toate celelalte țări din lume”, spune el.

Putin a adăugat că Rusia este o țară cu o mare civilizație, care refuză să trăiască sub „regulile false” dictate de Occident și a numit drepturile minorităților sexuale drept dovadă a „satanismului” Occidentului.

SUA condamnă, Zelenski vrea în NATO

Președintele Biden a condamnat ferm, într-o declarație de vineri, încercarea Rusiei de a anexa ilegal teritoriul ucrainean.

„Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei astăzi de a anexa teritoriul ucrainean suveran”, a spus Biden.

„Rusia încalcă dreptul internațional, călcă în picioare Carta Națiunilor Unite și își arată disprețul față de națiunile pașnice de pretutindeni”, a spus el, adăugând că Statele Unite vor continua să onoreze „granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”.

„Nu vă înșelați: aceste acțiuni nu au legitimitate”, a spus el.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, a anunțat că țara sa a semnat solicitarea oficială de aderare „accelerată” la NATO.

„Aici, la Kiev, în inima țării noastre, facem un pas decisiv pentru securitatea întregii comunități a națiunilor libere. Vedem cine ne amenință. Cine este gata să omoare și să mutileze. Cine nu se oprește la nicio barbarie pentru a-și extinde zona de control”, a transmis Zelenski, citat de Europa Liberă.

„De facto, ne-am încheiat deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja interoperabilitatea cu standardele Alianței, acestea sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm. Aceasta este Alianța. Cererea de azi e menită să transpună această realitate și de jure”, a spus președintele Ucrainei în ziua în care Rusia a oficializat pretinsa anexare a patru regiuni ucrainene.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate