marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATERomânia testează, în premieră, amestecul de gaze cu hidrogen, în casele oamenilor....

România testează, în premieră, amestecul de gaze cu hidrogen, în casele oamenilor. Presa internațională: O fantezie toxică și puternic explozivă

România începe să testeze, în premieră, funcționarea instalațiilor interioare şi a aparatelor cu amestec de gaze naturale şi hidrogen la operatorii casnici, măsura făcând parte dintr-un proiect mai amplu asumat de o companie membră a grupului E.ON și care vizează  încălzirea sustenabilă a locuinţelor.

Aceste experimente făcute în casele românilor încep din luna iulie, prima localitatea selectată pentru testele privind folosirea amestecului de gaze cu hidrogen fiind Dârlos din judeţul Sibiu. Testele sunt făcute de Delgaz Grid, companie membră a grupului E.ON România.

„În casele clienţilor vom replica practic exact ceea ce am făcut în poligonul de la Mediaş, cu instalaţiile şi aparatele de utilizare existente, fără nicio modificare şi în condiţii de siguranţă. Înainte de toate, vom efectua o verificare riguroasă a întregii instalaţii de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a ne asigura că acestea sunt etanşe şi funcţionează corespunzător.

De asemenea, vom analiza gazele de ardere. După aceasta, vom opri alimentarea cu gaze naturale, vom conecta la instalaţia de utilizare a clientului o butelie de amestec gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%) gata pregătită şi vom vehicula acest amestec prin instalaţie şi aparate de utilizare. Vom verifica parametrii de funcţionare şi vom măsura concentraţia gazelor de ardere.

Ulterior, vom face acelaşi lucru la revenirea pe gaze naturale, ca să asigurăm clientul că aparatele nu au fost afectate în niciun fel de amestecul utilizat”, a explicat Cristian Călin, manager tehnic gaz, coordonatorul proiectului, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, primul test de acest fel din ţară a fost deja efectuat de specialiştii din echipa de proiect, în judeţul Mureş, acasă la unul dintre directorii generali adjuncţi ai companiei Delgaz Grid.

În luna august urmează probe în a doua localitate selectată de companie, respectiv Gorneşti din judeţul Mureş, care devine prima localitate din România cu reţea din oţel ce va fi testată.

Informații despre proiect:

Delgaz Grid şi-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfăşoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.

Avertizări și semne de întrebare:

Hidrogenul face parte dintre „combustibilii” acceptați de Comisia Europeană, în contextul directivelor privind reducerea drastică a consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Însă, o amplă analiză publicată de site-ul EUobserver, citată de Bursa.ro, atrage atenția că hidrogenul nu este potrivit pentru încălzirea locuinţelor.

„Utilizarea hidrogenului ca sursă de încălzire sau sursă de energie pentru milioane de oameni este o fantezie completă”, a declarat Paul Martin, expert în chimie şi arhitect de fabrici chimice, pentru EUobserver.

În plus, un studiu realizat la cererea guvernului Marii Britanii arată că riscul exploziilor este de patru ori mai mare în cazul utilizării hidrogenului decât în cazul utilizării gazelor naturale. Probabil că aceasta nu reprezintă o problemă majoră pentru autorităţile europene. În fond, orice explozie este, conform definiţiei, o sursă puternică de căldură. Iar dacă explozia vine la utilizarea hidrogenului, atunci este o sursă complet „verde”, nu-i aşa?, se întreabă sursa citată.

Marşul către economia „alimentată” cu hidrogen continuă în Europa sub conducerea unor „lideri” care nu sunt doar complet rupţi de realitate, ci par să îşi facă un titlu de onoare din ignorarea legilor fizicii.

Elaborarea unei strategii a hidrogenului cu un plan de acțiuni aferent este susținută prin Reforma 4, Componenta 6 – Energie. Aceasta vizează dezvoltarea unui cadru de reglementare dedicat tehnologiilor viitorului, în particular pentru hidrogen şi soluții de stocare, în perspectiva realizării de proiecte compatibile cu principiul „Do no significant harm”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE