vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATEUcraina spune că a notificat oficial partea română, în august 2022, cu...

Ucraina spune că a notificat oficial partea română, în august 2022, cu privire la Bâstroe, dar nu a primit comentarii: Nu vedem nicio problemă. E o necesitate pentru noi

Autoritățile ucrainene spun că nu încalcă niciun acord ca urmare a faptului că efectuează lucrări de adâncire la canalul Bâstroe, conform Agerpres.

Iuri Vaskov, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, a spus că țara sa efectuează dragările pentru a-și majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale, și este pregătită să-i arate României activitatea deșfăşurată.

Mesajul ministrului vine pe fondul tensiunilor tot mai ridicate în ultimele zile, favorizate de informațiile care spun că Ucraina efectuează lucrări pe Bâstroe, în ciuda tratatelor internaționale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

„Am notificat oficial partea română în august 2022 că vom efectua operațiuni de dragare, cum ar fi eliminarea sedimentelor, și nu am primit comentarii“, a afirmat Vaskov, într-un interviu acordat Reuters.

„Nu vedem nicio problemă – nu este o nouă construcție, ci o adâncire operațională“, a declarat Vaskov, adăugând că operațiunile de dragare sunt menite să mențină canalul suficient de adânc pentru a permite nave cu un pescaj de până la 6,5 metri.

Ucraina transportă cereale pe canalul Bâstroe, deoarece dezvoltă rute alternative pentru exporturile sale, în timp ce accesul la porturile sale de la Marea Neagră a fost limitat de la invazia Rusiei.

„Anterior, nu a fost necesară creșterea adâncimii (canalului). Acum există o astfel de necesitate“, a a mai spus Vaskov.

Printre cauzele care au dus la această decizie de adâncire, oficialul a menționat aglomerația ridicată de la porturile dunărene și cozile lungi de pe Sulina.

Anterior, Ucraina a dezvoltat un plan de adâncire a canalului la 8,2 – 8,3 metri, care ar putea fi implementat în viitor.

„Există de mulți ani un astfel de proiect, dar în acest moment nu este implementat. Aici nu a fost de acord România cu implementarea proiectului“, a explicat Vaskov.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Este în interesul economic al Ucrainei și este necesar pe termen mediu, dar discuțiile încă sunt în derulare“, a mai spus oficialul. Orice acțiune ar putea fi efectuată când va exista un acord cu România, a adăugat oficialul Vaskov.

Reamintim că Marcel Ciolacu și-a exprimat ieri dezacordul total față de adâncirea canalului Bâstroe, cerând încetarea lucrărilor. Și George Simion a avut o reacție virulentă, atât în Parlament, cât și astăzi, când s-a deplasat în Delta Dunării pentru a vedea care este situația la fața locului.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate