Statul Major al Armatei Sârbe și Ministerul Apărării de la Belgrad vor lansa o campanie de anulare a suspendării serviciului militar obligatoriu anunță presa de la Belgrad.
Mai precis, responsabilii militari de la Belgrad vor reactivarea legilor care definesc serviciul militar. Conform acestora, serviciul militar obligatoriu nu va dura mai mult de patru luni, în funcție de anumite condiții. Aceștia exclud ca perioada de pregătire să dureze șase luni sau un an.
Ministerul sârb al apărării a reamintit că serviciul militar obligatoriu nu a fost niciodată abolit în Serbia, ci doar suspendat.
„După 13 ani, avem nevoie să refacem rezervele. 13 generații de oameni au părăsit armata și securitatea noastră are nevoie de noi recruți gata să protejeze țara. Înțelegem riscurile de securitate.”, a explicat ministrul apărării, Miloș Vucevici.
„Propunerea Statului Major General al Forțelor Armate sârbe vine după o analiză detaliată a situației generale de securitate și a provocărilor contemporane cu care se confruntă Republica Serbia ca țară neutră din punct de vedere militar, care a impus necesitatea ajustării modelului de recrutare a Forțelor Armate sârbe, ceea ce ar permite întărirea potențialului general de recrutare și antrenarea unui număr mai mare de cetățeni pentru apărarea țării noastre”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Apărării de la Belgrad.
În România, serviciul militar obligatoriu este suspendat din 2007. Recent, mai multe voci din zona politică au cerut reintroducerea parțială sau totală a serviciului militar obligatoriu.