miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATETimișoara: Un graffiti apărut în complexul studențesc înfățișează Catedrala ortodoxă din oraș...

Timișoara: Un graffiti apărut în complexul studențesc înfățișează Catedrala ortodoxă din oraș fără cruce. Lucrarea a fost comandată de un ONG ce trăiește din bani publici

Pe pereții complexului studențesc din Timișoara și-a făcut apariția un graffiti ce ar trebui să reprezinte orașul de pe Bega, doar că de pe Catedrala Ortodoxă, unul dintre simbolurile orașului, lipsesc crucile.

„Detaliul” a fost sesizat de mai mulți timișoreni, inclusiv de fostul viceprimar al Municipiului, Adrian Orza.

„In complexul studențesc din Timișoara a apărut acest graffiti pe un bloc. Imaginea Catedralei de pe care au fost rase semnele Crucii. ‘Opera de artă’ e girata de Asociația Timișoara Capitala Culturală Europeană. E a doua oară când Catedralei noastre i se fac dispărute crucile. Data trecută s-a spus ca e o eroare de IT, si astfel flyerele respective au ieșit eronat la tipar, fără cruci. O minciună, evident. Întărită si de noul episod de care vorbesc acum. In 1989 oamenii acestui oraș luptau in strada împotriva unui regim represiv, ateu si odios. In genunchi, cu fața spre superba Catedrală Mitropolitană sute de mii de oameni spuneau Tatăl Nostru. Da, Revoluția din decembrie 1989 a fost si una creștină. Iată ca la 30 de ani, o noua ‘revoluție’ începe să își facă prezența tot mai acut. Sa nu ne ascundem după cuvinte sau degete!

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media

E vorba de mișcarea culturală neomarxistă ce bântuie azi Europa și Statele Unite-Progresismul. Înțeleg libera exprimare si tot ce tine de libertăți. Am luptat și eu în stradă pentru ele. Dar , totuși, nu mă voi lăsa ademenit sa cred ca toate aceste întâmplări sunt doar despre arta. Si ‘viziunea artistului’. Ostentația cu care se întâmplă astfel de lucruri nu îmi poate jigni doar inteligența. Catedrala Mitropolitană e un simbol. E o referință în istoria acestui oraș. Lăsați-ne simbolurile in pace!

Vreau să știu cine din primărie a avizat așa ceva? Si daca primăria nu știe, cum e posibil, având in vedere că legea îi impune să știe! Si de asemenea, aștept punctul de vedere al Mitropoliei Banatului.

Departe fiind de bigotism, mă deranjează aceste tentative la scara macro de rescriere a istoriei. De demolare a simbolurilor. Si nu mă deranjează doar rescrierea în sine ci si formele acute folosite in acest demers. Momentan mascate în artă. La noi, încă în gesturi și artă. Dar ce va urma? Să le dăm foc? Să le dărâmăm?”, a scris el, citat de Demnitatea.info.

Lucrarea de pe pereții complexului studențesc este girată și comandată de către Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, în cadrul proiectului #memoriilecetatii. Asociația respectivă a fost creată pentru a promova candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 și este finanțată de la buget. În septembrie, presa locală scria că Primăria Timișoara este principalul finanțator la Asociației, primind suma de 3 milioane de lei.

Nu este prima oară când Catedrala Timișoarei apare ciuntită de cruce pe materiale ce promovează orașul.  În 2017, în cadrul unui eveniment au fost editate materiale promoționale în care simbolul timișorean apare fără cruci. Organizatorii au motivat că a fost o eroare grafică.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE