joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATESondaj cu rezultate dure pentru establishment: Românii cred că Rusia și Uniunea...

Sondaj cu rezultate dure pentru establishment: Românii cred că Rusia și Uniunea Europeană răspândesc cele mai multe dezinformări și știri false în România

Uniunea Europeană este al doilea mare distribuitor de dezinformări și știri false în spațiul românesc, după Rusia, arată un sondaj de opinie realizat de către INSCOP RESEARCH în parteneriat cu VERIFIELD la comanda think-tank-ului STRATEGIC THINKING GROUP, informează un comunicat de presă.

Conform cercetării, 24% dintre români consideră că Rusia este țara sau organizația care susține cel mai mult acțiuni de propagandă, dezinformează și răspândește știri false în România. Pe locul 2 în acest top este Uniunea Europeană, despre care 18,5% cred acest lucru.

Pe locul 3 este China, despre care 14,8% dintre români consideră că distribuie știri false și dezinformează. Urmează Ungaria și SUA, cu 9,2% și Germania, 3,3%.

Confirm lui Dan Andronache, vice-președinte True Story Project, cei mai mulți români care cred că UE dezinformează sunt tineri:

„Procentul mare de persoane care nu percep natura intereselor propagării știrilor false, precum și procentul mare de tineri cu studii primare și medii, preponderent din zonele rurale, care cred că UE dezinformează, accentuează necesitatea unui plan de măsuri convergente din zona guvernamentală, a societății civile, a asociațiilor profesionale și media pentru reducerea acestei vulnerabilități societale. În lipsa unui astfel de plan, pe termen lung aceste tendințe pot regresa preferințele electorale către autocrație și distanțarea față de vest în concordanță cu trendul actual din Ungaria, Polonia sau Serbia.”

Același sondaj relevă că 55% dintre români consideră că au fost expuși la știri false și dezinformări, în timp ce 42,5% au părerea opusă.

Televiziunile sunt prăbușite din punctul de vedere al încrederii pe care o au românii: 60,7% consideră că nu au încredere în acest mijloc de comunicare. Doar 36,3% au mai degrabă încredere în TV.

De asemenea, instituțiile mainstream de media suferă la capitolul neîncredere: 67,6% nu au încredere în informațiile de pe paginile de internet ale canalelor mass-media, în timp ce doar 21,8% au încredere.

Și mai mulți români manifestă neîncredere în rețelele sociale: 74,1% nu cred în ce citesc pe rețelele sociale, în timp ce 15,8%.

În ceea ce privește radio-ul situația este mai degrabă echilibrată: 40,6% au încredere, în timp ce 44,9% nu manifestă încredere.

Sondajul este capitolul 4 din proiectul „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării”.

Partea 1 a sondajului este aici.

Partea a doua este aici.

Partea a treia este aici.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE