sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATESondaj | Germania, țara în care românii au cea mai mare încredere....

Sondaj | Germania, țara în care românii au cea mai mare încredere. Românii au mai multă încredere în SUA, decât în Joe Biden

Germania este țara în care românii au cea mai multă încredere, relevă un sondaj realizat de către INSCOP – STG – TSP. Sondajul este capitolul 2 din cercetarea „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”.

Capitolul 2 se intitulează: „Încredere în țări, organizații, lideri internaționali”. Primul capitol al cercetării este aici.

Astfel, 57,6% dintre români au multă și foarte multă încredere în Germania, în timp ce 41,3% sunt la polul opus.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mai puțin de jumătate dintre români au multă și foarte multă încredere în Statele Unite ale Americii: 47,2%. În timp ce peste 51,1% au puțină încredere în această țară.

Majoritatea covârșitoare a românilor, 81%, nu are încredere în Rusia, la polul opus fiind doar 16%.  China stă puțin mai bine, cu 19% la capitolul încredere și 78,9% care nu au încredere în statul asiatic.

În ceea ce privește organizațiile internaționale din care România face parte, situația este foarte echilibrată.

Față de Uniunea Europeană, 51,6% dintre români au încredere, în timp ce 47,5% nu au încredere.

Referitor la NATO, situația este și mai echilibrată: 49,4% au încredere în alianța militară, în timp 47,9% nu au încredere.

Cel mai de încredere lider mondial pentru români este cancelarul german, Angela Merkel, care este privită cu încredere de 50,1% dintre compatrioții noștri. De cealaltă parte,
46,1% n-o privesc cu ochi buni pe lidera Germaniei.

Noul președinte al SUA, democratul Joe Biden, este privit cu neîncredere de majoritatea românilor: 51,3%. Cei care-l creditează cu încredere sunt 41,6%.

Liderul Rusiei se bucură de încrederea a doar 19% dintre români.

„Încrederea în țările, organizațiile și liderii occidentali este semnificativ mai mare decât încrederea în țări din spațiul estic apropiat sau îndepărtat. Acest lucru consolidează concluziile anterioare privind validarea reperelor occidentale în societatea românească. Pe de altă parte, tendința încrederii este una descendentă comparativ cu alți
ani, ceea ce sugerează o evaluare mai exigentă din partea românilor pe fondul unor evenimente și evoluții politice și sociale complexe în țări importante din spațiul occidental”, a afirmat Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group.

„La nivel macrosocial încrederea in tarile autocrate este scăzută. Este de notat excepția din situația comparativă a percepției liderilor vs țările de apartenență, respectiv Putin vs Rusia, unde un rol major este jucat de narativele din social media ce au un trend evident de zugrăvire in cheie pozitivă a liderului de la Kremlin. La nivelul segmentării acestor percepții ne preocupa identificarea cauzelor pentru care încrederea în țările autocrate este mai mare în rândul tinerilor decât în rândul celorlalte categorii sociale, precum si influența fake news in modelarea acestor percepții”, a spus Dan Andronache, vice-președinte True Story Project.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Din punct de vedere demografic, analiza a relevat că încrederea în SUA este mai ridicată
în rândul bărbaților, al tinerilor sub 30 de ani și al vârstnicilor (peste 60 de ani), al celor cu un nivel de educație mai scăzut.

Tind să ai aibă o încredere mai mare în Germania: bărbații, persoanele sub 45 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent, gulere albastre și albe, angajații din sectorul privat.

În ceea ce privește încrederea în Rusia, tinerii de 18-29 au ceva mai multă încredere în această țară, comparativ cu media populației. Neîncrederea în Rusia este ușor mai ridicată în rândul celor peste 60 de ani, al locuitorilor din București și din urbanul mare

Încrederea în UE este mai ridicată în rândul următoarelor categorii: bărbații, tinerii sub 30 de ani, cei cu un nivel de educație ridicat și cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent, gulere albe, locuitori din București sau din mediul rural, regiunea Nord-Est sau București-Ilfov.

Bărbații, cei peste 60 de ani, cei cu un nivel de educație mai ridicat și cu un venit care le asigură mai mult decât un trai decent, gulere albe, locuitori din București sau din urbanul mare (peste 90 de mii de locuitori) au încredere în NATO într-o proporție mai mare
decât celelalte categorii.

Încrederea în Joe Biden, președintele SUA, este mai ridicată în rândul celor peste 60 de ani, al celor cu un nivel de educație mai scăzut, inactivi pasivi. Tind să aibă o încredere mai mare în Angela Merkel, cancelara Germaniei gulerele albe, locuitorii din regiunea Nord Est, cei cu un venit mai ridicat și angajații din sectorul privat.
Au o încredere mai mare în Vladimir Putin, președintele Rusiei, următoarele categorii: bărbații, tinerii sub 30 de ani, cei cu educație medie sau superioară și cei cu un venit mai ridicat.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE