ACTUALITATESUA | Joe Biden deschide larg granițele țării: va primi 125.000 de...

SUA | Joe Biden deschide larg granițele țării: va primi 125.000 de refugiați, de 8 ori mai mulți decât pe vremea lui Trump

Joe Biden vrea să primească în Statele Unite de opt ori mai mulţi refugiaţi decât cel mai mic nivel istoric – impus de către Donald Trump la sfârşitul mandatului său, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Ne confruntăm cu o criză de peste 80 de milioane de deplasaţi care suferă în lume”, a deplâns Joe Biden, într-un discurs, la Departamentul de Stat, anunțând un decret prezidenţial care să permită ”creşterea primirii refugiaţilor la 125.000 în primul an fiscal complet” al noii administraţii, care începe la 1 octombrie.

Noul preşedinte îşi respectă astfel promisiunea din campania electorală cu privire la programul său de reinstalare, care priveşte doar 15.000 de persoane în anul bugetar în curs.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Acest număr istoric de mic a fost anunţat cu aproape o lună înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, în care l-a înfrânt pe Donald Trump, care a făcut din lupta împoriva imigraţiei – atât legale, cât şi ilegale – una dintre prioritățile președinției sale.

În mandatul predecesorului său, democratul Barack Obama, erau primite în medie 100.000 de persoane pe an

Acest program vizează doar refugiaţi selectaţi de către agenţiile de securitate şi de informaţii americane în tabere ONU din întreaga lume, cu scopul de a fi reinstalaţi în Statele Unite, în principal persoane vulnerabile şi în vârstă, văduve şi persoane cu deficienţe.

Joe Biden a subliniat că programul cu privire la reinstalare va proteja şi membrii comunității LGBT.

„Ne vom asigura să promovăm drepturile acestor persoane, luptând împotriva incriminării penale şi protejând refugiaţii şi solicitanţii de azil” din această comunitate, a anunţat el în primul său discurs de politică externă, la Departamentul de Stat.

„Noi am oferit refugiu celor care fug din calea violenţei şi persecuţiei, iar exemplul nostru a determinat alte ţări să-şi deschidă uşa larg”, a declarat el.

Timp de ani de zile, Statele unite au primit mai mulţi refugiaţi decât toate celalelte ţări la un loc, însă Canada le-a depăşit în 2019, deschizându-şi uşa unui număr de peste 30.000 de migranţi, potrivit unor date ONU.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi a salutat acest anunţ.

„Acţiunea preşedintelui Biden va salva vieţi, pur şi simplu”, a subliniat el într-un comunicat.

„Acest lucru arată că forţa este ancorată în compasiune”, a adăugat el, în contextul în care ONU estimează că numărul refugiaţilor primiţi în lume nu a fost niciodată atât de mic de 20 de ani, în pofida unui nivel-record al deplasărilor forţate, în mare parte din cauza pandemiei covid-19.

Criticii acestei politici afirmă că primirea unui număr și mai mare de refugiați va duce la creșterea criminalității și la încurajarea migranților ilegali să forțeze trecerea frontierei americane.

Mai mult, criticii spun că primirea refugiaților va duce la pierderi de locuri de muncă pentru americani, care vor fi înlocuiți de muncitori care aleg să lucreze pe mult mai puțin.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate