ACTUALITATEPatriarhul Serbiei, Irineu, a murit în această dimineață

Patriarhul Serbiei, Irineu, a murit în această dimineață

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe a Serbiei a murit în această dimineață, informează presa de la Belgrad. Starea de sănătate a ierarhului s-a înrăutățit brusc, joi, iar președintele Serbiei anunța că medicii se luptă pentru viața liderului Bisericii din țara vecină.

Pe 4 noiembrie a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus și internat la Spitalul Karaburma din Belgrad.

PF Irineu fusese conectat joi la aparate pentru a fi menținut în viață, precizează B92, determinând chiar siteul oficial al BO Sârbe să anunțe că starea ierarhului s-a înrăutățit.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Mai mult, pentru a fi îngrijit, au fost chemați doctori din străinătate. Conform informațiilor existente, consiliul medical care se ocupa de Patriarh determinase marți că starea sa de sănătate este stabilă, mai ales că acesta suferea de insuficiență cardiacă.

Din păcate, brusc, joi a scăzut nivel de oxigen din sânge și starea sa s-a înrăutățit. Decesul său fusese anunțat încă de joi noaptea, dar nu a fost confirmat. Președintele Vucici a declarat că „Tot ce putem face este să ne rugăm pentru sănătatea lui” și că „Doctorii fac tot ce pot ca să-l salveze”.

Vineri dimineață, patriarhul de 90 de ani a murit.

Patriarhul Irineu s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova de lângă oraşul Čačak, Serbia.

În luna octombrie 1959, după terminarea studiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, este tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de Patriarhul Gherman al Serbiei.

În data de 14 iulie 1974 este hirotonit Episcop de Moravica, fiind numit Episcop Vicar Patriarhal.

În anul 1975 a fost ales Episcop de Niş, deţinând această demnitate până în data de 22 ianuarie 2010, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei.

Este al doilea mare ierarh al Bisericii Ortodoxe a Serbiei care a decedat recent, după moartea Mitropolitului Amfilohie al Muntenegrului.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...