joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEMoștenirea Domnească | Conace și biserici din Oltenia: Bisericile fostei Mânăstiri Plopșoru,...

Moștenirea Domnească | Conace și biserici din Oltenia: Bisericile fostei Mânăstiri Plopșoru, Dolj

De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.

Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).

Bisericile fostei Mânăstiri Plopșoru, Dolj

Într-una dintre vizitele de documentare din județul Dolj am ajuns în satul Plopșor din comuna Sălcuța. Căutam conacele Plopșorenilor, familie veche boierească din sec. XVIII, de al căror nume se leagă denumirea satului. Am găsit doar urme ale boierilor Plopșoreni, pe vechea lor moșie. Studiasem o jalbă din 11 noiembrie 1792, privitoare la hotărnicia dintre moșia Plopșoru, stăpânită de boierul Nițul Plopșoreanu, și vel Cămărașu caimacan, ce deținea moșia Veleni. Din vechiul conac n-a mai rămas nimic, nici nu-și mai amintește nimeni să fii auzit vreodată de acești boieri.

Biserica veche

Am găsit însă vechea biserică. A fost ridicată de pitarul Constantin Plopșoreanu și soția sa, Sevastița, în 1839-1840 pe ruinele unei mai vechi biserici de sec XVIII. Când am văzut-o atât de mică, n-am știut ce e… Părintele paroh a deschis și ne-a arătat-o.

Biserica veche

E cea mai mică biserică de piatră de sec. XIX pe care am văzut-o până acum. E rotundă, iar interiorul este mai mic decât bucătăria mea de la bloc. Ceea ce ar trebui să fie naos-pronaos nu are mai mult de un metru adâncime. In altar se mai vede din vechea pictură. E acolo masa de piatră. Alături, într-o laterală e sacristia de piatră. Tot în altar se păstrează și pisania.

Acum nu se mai slujește în ea. Are nevoie de reparații: pereții sunt fisurați. Pictura s-a șters în multe locuri, iar în altele trebuie curățat varul care o acoperă. Practic trebuie restaurat totul cu mare atenție pentru că biserica e pe Lista de Monumente istorice cu codul DJ-II-m-B-08341.

Mai multe detalii găsiți pe blogul acesta.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate