RECOMANDĂRIMoștenirea Domnească | Conace și biserici din Oltenia: Cula de la Larga,...

Moștenirea Domnească | Conace și biserici din Oltenia: Cula de la Larga, Sămărinești, Gorj

De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.

Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).

Cula de la Larga, Sămărinești, județul Gorj

Familia boierilor Săvoiu a deținut câteva moșii în județul Gorj. Ei au deținut funcții importante în magistratură, administrație publică și armată. Cel mai cunoscut dintre ei este pitarul Constantin Săvoiu, zis Surcel care a construit 3 dintre cele 26 de cule care din Gorj: la Lupoaia și la Borăscu – care nu mai există, și la Groșerea – care se află în stare de colaps.

Un alt Săvoiu a ridicat o casă tip culă la Larga, în comuna Sămărinești, în a doua jumătate a secolului 19. A fost construită din lemn și pământ. Rezistă încă treceri timpului, dar are nevoie de resaturare. Din păcate există încă neclarități în ceea ce privește proprietatea. Ultimul proprietar a fost învățătorul I. C. Săvoiu şi soția sa, Teodora, care au locuit acolo până prin anii ‘80. I.C. Săvoiu a fost întemeietorul gimnaziului de la Slivilești și director al instituției.

Sursa foto: Carina Tătăranu

Deși moșia și cula de la Larga a fost construită și a aparținut întotdeauna familiei Săvoiu, nu se știe cum a ajuns în Lista Monumentelor Istorice sub numele „I.C. Davani”.

Lângă cula de la Larga, boierii au construit Biserica Sfântul Nicolae care datează din 1826, potrivit pisaniei.

După Revoluție, proprietatea de la Larga a fost restituită băiatului cel mic al lui I.C. Săvoiu, Dragoș, care a vrut s-o doneze bisericii. Din nefericire, din cauza unor erori judiciare, clădirea n-a intrat încă în proprietatea bisericii, iar donatorul a murit. Din această cauză, orice încercare de a fi restaurată sau pusă în siguranță este imposibilă în prezent.

Foto: Biserica și cula/ Sursa: Carina Tătăranu

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT