marți, martie 5, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

Calendarul zilei 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

Pe data de 9 decembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana. Sfântul Ioachim făcea parte din seminția lui Iuda și era descendent al regelui David.

Sfânta Ana era fata cea mai mică a preotului Matan din neamul lui Aaron, împlinindu-se astfel profeția că Mesia va avea o dublă descendență: împărătească și preoțească.

Ana s-a căsătorit cu Ioachim în Nazaret și la bătrânețe a născut-o pe Maica Domnului. Cei doi duceau o viață curată, cu credință în Dumnezeu, iar la fiecare praznic luau două părți din câștigul lor pentru a dărui oamenilor săraci și lui Dumnezeu.

otrivit Sinaxarului, într-una din zilele când erau bătrâni, cei doi au ajuns la Ierusalim pentru a jertfi Domnului. Marele Preot Isahar l-a mustrat pe Ioachim: „De ce aduci darul înaintea mea? Oare nu știi că nevrednic ești să aduci cu noi daruri, de vreme ce nu ai lăsat seminție în Israel?”.

Ioachim a plecat rușinat și defăimat și nu s-a mai întors acasă. A mers în pustiu pentru a se ruga Domnului să îi ofere Anei în pântece un copil. La rândul ei, Ana se ruga neîncetat lui Dumnezeu. În urma acestor rugăciuni, Dumnezeu l-a trimis pe îngerul Său pentru a vesti Nașterea Maicii Domnului, care a fost spre mântuirea întregului neam omenesc.

Ioachim încă nu știa nimic, deoarece se afla în mijlocul turmelor sale, unde se dusese pentru a fi singur, deoarece era întristat. Însă, la aflarea veștii că va avea un copil, el s-a întors acasă cu nădejde în Dumnezeu. La vremea cuvenită s-a împlinit cuvântul îngerului, iar Ana a născut-o pe Sfânta Fecioara Maria. Biserica Romano-Catolică spune că a avut loc „imaculata concepție”, Maica Domnului fiind născută la fel ca Iisus Hristos, prin umbrirea Sfântului Duh.

Rugăciunea Sfintei Ana pentru a avea prunci

„Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească, Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lăsa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor. Adonai, Doamne Savaot, Tu Care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ți sluji pururea acolo. Amin!”.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE