RECOMANDĂRIMoștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia: Vila Marin Georgescu (1923),...

Moștenirea domnească | Conace și biserici din Oltenia: Vila Marin Georgescu (1923), comuna Drăgotești, Dolj

De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.

Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).

Vila Marin Georgescu (1923) comuna Drăgotești, județul Dolj

Am trecut și azi pe acolo. Nu s-a schimbat nimic în ultimii doi ani.

Conform Catagrafiei de la 1831, moșia Popânzăleștii de Jos aparținea slugerului Costache Viișoreanu, lui Ștefan și lui Ghiță Viișoreanu și procurorului Ion Periețeanu, iar moșia Popânzăleștii de Sus se afla în proprietatea lui Dumitrache Belivacă. Pe atunci, Popânzălești era comună în județul Romanați.

În 1907, Marin Georgescu era învățător la Școala din Popânzălești. Împreună cu preotul Sachelarie I. Popescu, a condus Răscoala de la 1907.

În timp ce în sat erau împușcați 22 de răsculați, Marin Georgescu și Schelarie Popescu „erau bătuți până la sânge și batjocoriți înaintea primăriei, apoi li s-au scos încălțările și prin noroi și frig (era luna martie), bătuți și desculți au fost porniți la secția de jandarmi din Leu, iar de aici la închisoarea de la Caracal.”

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...