duminică, martie 23, 2025
ACTUALITATEAcțiunea insuficientă împotriva schimbărilor climatice este o încălcare a drepturilor omului? CEDO...

Acțiunea insuficientă împotriva schimbărilor climatice este o încălcare a drepturilor omului? CEDO va analiza cazurile de referință

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost rugată să analizeze dacă eșecul unui guvern de a acționa ca răspuns la schimbările climatice constituie sau nu o încălcare a drepturilor omului, într-un caz de referință adus în fața instanței de o asociație de pensionari elvețieni, informează Rmx.news.

Asociația KlimaSeniorinnen, care a obținut sprijinul unor grupuri precum Greenpeace, a susținut că ceea omisiunea guvernului elvețian de a acționa în reducerea emisiilor de carbon le-a încălcat drepturile omului.

Aceștia susțin că cetățenii în vârstă sunt deosebit de vulnerabili la efectele schimbărilor climatice, invocând faptul că decesele în exces apar mai regulat în rândul persoanelor în vârstă în perioadele de căldură extremă, deoarece aceștia sunt mai puțin capabili să-și regleze temperatura corpului. Grupul KlimaSeniorinnen susține, de asemenea, că valurile de căldură au un impact mai mare asupra bunăstării mintale a cetățenilor în vârstă, deoarece aceștia sunt mai puțin capabili să iasă afară și să reziste la căldură, despre care susțin că le afectează calitatea vieții.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Asociația se bazează în principal pe articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează dreptul general la viață, și pe articolul 8, care garantează dreptul la viață privată și de familie. Guvernele interne sunt obligate să ia „măsuri rezonabile și adecvate” pentru a asigura aceste drepturi, pași pe care membrii grupului KlimaSeniorinnen susțin că guvernul elvețian nu le face în prezent.

Este primul caz de acest gen care este audiat de cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului. Alte două cazuri similare așteaptă să fie audiate de la solicitanți din Franța și, respectiv, Portugalia, ambele se bazează pe aceleași articole ale convenției.

Unul este cel adus de europarlamentarul francez Damien Carême, care susține că răspunsul inadecvat al guvernului francez la creșterea nivelului mării are un impact asupra vieții sale private și de familie din cauza locației casei sale de pe coastă, în timp ce altul a fost adus de un grup de tineri portughezi care susțin că calitatea vieții lor a fost afectată de incendiile forestiere frecvente care au avut loc în Portugalia în ultimii ani.

Toate cele trei cazuri au fost trimise Marii Camere, ceea ce înseamnă că acestea vor fi audiate de 17 judecători, în locul camerei obișnuite de 7 judecători. Completul va include atât președintele, cât și vicepreședinții curții de la Strasbourg, pe lângă un judecător din țara căreia a fost formulată cererea.

„CEDO s-a ocupat de emisiile de mediu – zgomot sau poluarea aerului – înainte, dar niciodată cu emisiile de CO₂ ale unei țări”, a declarat Birgit Peters, expert în drept internațional de la Universitatea din Trier, pentru publicația de știri Der Spiegel.

„Există indicii că instanța va lua plângerea din partea seniorilor din domeniul climei ca pe o oportunitate de a elabora principii uniforme pentru toate cele trei cazuri similare”, a adăugat Johannes Reich, avocat de mediu de la Universitatea din Zurich.

O posibilă hotărâre a instanței în favoarea reclamanților ar putea avea implicații pe scară largă pentru guvernele naționale din întreaga Europă, obligându-le să implementeze politici climatice care depășesc cu mult obiectivele lor actuale.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE