sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATEFranța își pune problema naționalizării celui mai mare furnizor de energie electrică

Franța își pune problema naționalizării celui mai mare furnizor de energie electrică

Guvernul francez ia în calcul naționalizarea și reorganizarea grupului EDF SA, cel mai mare furnizor de electricitate din Hexagon, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, motivul acestei mutări este criza energetică amplificată de invazia rusă din Ucraina, precizează sursa citată.

Astfel, se pare că Guvernul vrea să reorganizeze afacerile prin concentrarea pe producţia de energie nucleară. Oficialii francezi au purtat unele discuţii preliminare cu posibilii consilieri în legătură cu ideea de a prelua participaţiile acţionarilor minoritari de la EDF şi a delista compania de la bursă, au adăugat sursele.

Citești și ajuți!Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Guvernul de la Paris, care este deja cel mai mare acţionar la EDF cu o participaţie de 84%, ar dori să păstreze controlul asupra afacerilor locale ale companiei dar ar putea revizui operaţiunile sale internaţionale. Dacă oficialii francezi vor decide să avanseze cu planurile lor, orice pas va fi făcut numai după alegerile prezidenţiale.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media

Este posibil ca EDF să vândă participaţiile la unele dintre proiectele din străinătate, inclusiv activele din domeniul energiilor regenerabile, pentru a strânge fonduri care să fie investite în activităţile nucleare şi hidroelectrice din Franţa, au apreciat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Cu toate acestea, sursele au adăugat că discuţiile sunt într-un stadiu incipient şi nu există nicio certitudine că Guvernul de la Paris va decide să naţionalizeze EDF.

La bursa de la Paris acţiunile EDF au înregistrat o scădere de 20% în acest an, astfel că valoarea de piaţă a companiei este de aproximativ 27 de miliarde de euro. Luna trecută, EDF a anunţat că intenţionează să strângă 2,5 miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni şi de asemenea să vândă active în valoare de trei miliarde de euro până în 2024, pentru a-şi consolida situaţia financiară.

EDF trece în prezent printr-o perioadă dificilă după ce a fost afectat de decizia Guvernului francez care a obligat EDF să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, în ideea de a proteja consumatorii şi companiile de creşterea preţurilor la energie.

EDF a fost înfiinţat în 1946 când Franţa a creat un monopol de stat în domeniul electricităţii care regrupa peste 1.000 de companii implicate în producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963 iar un deceniu mai târziu EDF a început să îşi extindă rapid capacităţile de producţie a energiei nucleare.

Franţa a început să liberalizeze piaţa de electricitate în 2004 şi un an mai târziu a listat EDF la bursă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE