ACTUALITATELa câteva zile după ce a înfruntat-o pe Laura Codruța Koveși, premierul...

La câteva zile după ce a înfruntat-o pe Laura Codruța Koveși, premierul conservator al Sloveniei se confruntă cu proteste masive împotriva corupției

Premierul Sloveniei, Janez Janșa, s-a confruntat cu proteste masive vineri seară, la care au luat parte între 20.000 și 40.000 de oameni, conform estimărilor citate de Hotnews.

Protestatarii îl acuză pe Janșa de „derivă autoritară”, „fascism” și „corupție”. Mai mult, ca și în alte părți, premierul Janșa este învinuit de „subminarea independenței justiției”.

Sindicatele, partidele de opoziție, grupuri studențești și de artiști au cerut toată săptămâna locuitorilor acestei țări cu o populație de două milioane de locuitori să iasă în stradă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Protestatarii acuză guvernul de corupție endemică şi de faptul că a folosit pandemia de COVID-19 pentru a ataca mass-media, pentru a demonta ceea ce s-a câștigat în plan social şi pentru a submina independența sistemului judiciar.

Acțiunile de protest vin la câteva zile după ce Guvernul Jansa a decis anularea procesului intern de alegere a celor doi procurori delegați ai Sloveniei în cadrul Parchetului European (EPPO), au transmis agențiile internaționale de presă.

Gestul premierului Janșa a stârnit mânia Laurei Codruța Koveși, șefa Parchetului European, care a spus că „absența cooperării din partea autorităţilor slovene cu Parchetul European subminează grav încrederea în funcționarea eficientă a sistemelor de gestiune şi control a fondurilor europene în Slovenia”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La finalul lunii martie, Janez Janșa criticase dur Bruxelles-ul.

„Slovenia nu datorează absolut nimic Bruxelles-ului. Ne-am luptat pentru libertate și democrația acum 30 de ani. Pentru statul de drept, libertatea de exprimare, drepturile omului și libertăți fundamentale, unii dintre noi luptă și plătesc prețul de 35 de ani. Ca atare, birocrați plătiți prea mult și născuți în prosperitate nu ar trebui să ne țină predici despre democrație și libertatea. Nici nu vom accepta să fim cenzurați de auto-proclamați avocați ai poporului. Nu i-am permis lui Miloșevici, nu le vom permite lui Sophie in’t Veld sau lui Dacian Cioloș”, spunea el, conform R3media.

Janez Janșa este unul dintre eroii independenței Sloveniei față de fosta federație comunistă a Iugoslaviei. Janez Janșa a fost unul dintre puținii susținători din Europa ai fostului președinte american, Donald Trump.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

3 COMENTARII

  1. Soros o mingiie pe crestet pe Nepretuita kovesi si baga niste verzishori sa scoata rezistii in strada in Slovenia. Fara protectori, Kovesi ar fi fost un procuror de judecatorie la Atarnatzii din Deal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...