Interzicerea planificată a încălzirii cu gaz şi petrol la sfârşitul deceniului – acesta este planul Comisiei Europene (CE). Însă, la cererea politicienilor germani, CE examinează dacă vor putea exista şi excepţii, în contextul în care renovările vor fi foarte costisitoare şi nu toţi proprietarii din ţările UE îşi vor permite să le facă.
Conform proiectului de lege al UE, centralele pe ulei, pe gaz, sistemele de încălzire pe peleți, cazanele pe bușteni și cazanele în condensare nu mai pot fi vândute din 2029. Aceasta înseamnă că sistemele de încălzire cu petrol și gaz sunt în pragul colapsului. Excepție: sistemele hibride de încălzire ar trebui să rămână permise pentru moment. În plus, noile dispozitive trebuie să arate consumul în orice moment și aceste date trebuie păstrate timp de doi ani.
„Comisia discută posibile excepţii”
Comisia UE examinează posibile excepţii de la interzicerea încălzirii cu gaz şi petrol pur din 2029. „Pot exista anumite situaţii în care instalarea de alternative la cazanele pe gaz ar putea fi dificilă şi/sau foarte costisitoare, motiv pentru care Comisia discută posibile excepţii”, scrie comisarul pentru Energie, Kadri Simson, într-un răspuns la o întrebare a europarlamentarului german Engin Eroglu, citat de ziarulromanesc.de.
Contextul este revizuirea unui act de punere în aplicare a Directivei privind proiectarea ecologică. Potrivit unui proiect al Comisiei, cerinţele de eficienţă sporite s-ar aplica sistemelor de încălzire în viitor. Acest lucru ar interzice instalarea sistemelor de încălzire cu gaz şi ulei pur din septembrie 2029.
Europarlamentarul german Engin Eroglu a criticat interdicţia instalării de noi sisteme de încălzire cu gaz şi ulei pur: „Interdicţiile sunt o cale greşită pe calea spre creşterea eficienţei energetice a clădirilor. Când vine vorba de conversia eficientă din punct de vedere energetic a parcului de clădiri din Germania, trebuie să ne gândim la cetăţeni. (…) Nu trebuie să suprasolicităm financiar proprietarii de case cu specificaţiile de renovare. Este o presupunere nerealistă că toţi oamenii care au proprietăţi pot implementa cu uşurinţă cerinţele. Aproape 30 la sută din toate gospodăriile cu un venit net lunar mai mic de 2.000 de euro trăiesc între proprii patru pereţi. Aici, o constrângere rigidă de a renova poate duce rapid la vânzarea caselor. Ne dorim ca viaţa între cei patru pereţi să rămână posibilă şi dezirabilă pentru publicul larg. Prin urmare, solicităm o revizuire a cerinţelor legale actuale în loc de interdicţii”, a spus Eroglu.
Uniunea Europeană se lăuda că e spatiul libertății.
Acum sunt niște bolșevici care vin să vă scoată centrala termică și să vă facă iobagi legați la sistemul public scump și ineficient.
Apă rece și frig in casă, iată viitorul eco-european , să se trezească și idioții care mai cred că UE e liberală