ACTUALITATEMoștenirea Domnească | Conace și biserici din Oltenia: Casa memorială Ion Popescu...

Moștenirea Domnească | Conace și biserici din Oltenia: Casa memorială Ion Popescu Voitești din Bălănești, Gorj

De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.

Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).

Casa memorială Ion Popescu Voitești din Bălănești, Gorj

Ion Popescu Voitești… Puțini români au auzit acest nume și știu ce reprezintă acesta pentru România.

Din dragoste pentru pământul natal, savantul gorjean Ion Popescu a adaugat numelui său și pe cel al satului în care s-a născut: Voitești.

În comuna Bălănești, satul Voiteștii din Vale, se găsește casa memorială a renumitului geolog Ion Popescu Voitești. A fost construită în 1940 după planurile arhitectului Iulius Doppelreiter. Tâmplăria a fost executată în atelierele fraților Conți din Târgu-Jiu. Casa este cunoscută de localnici și sub numele „Vila Luna”… după numele soției geologului, Elena Luna.

În memoria savantului, casa familiei a fost transformată în casă memorială, aici găsindu-se expuse obiecte personale, lucrări publicate, o colecție paleontologică. La Voiteștii din Vale funcționează Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Gorj.

În curând, casa Ion Popescu Voitești (monument istoric) va intra într-un proces de restaurare.

Ion Popescu-Voitești (1876, Voitești – 1944, Voitești), geolog, profesor universitar la Universitatea din Cluj, director al Muzeului de Geologie și Paleontologie al aceleiași universități, director al Institutului Geologic. O stradă din Cluj-Napoca îi poartă numele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 22.233 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite