De duminică, 7 februarie, suntem bucuroși să începem o nouă rubrică de interes pentru dvs: se numește „Moștenirea domnească. Conace și biserici din Oltenia” și are ca obiectiv să vă prezinte, săptămânal, câte-un monument istoric, din cele lăsate nouă de înaintași.
Începem cu Oltenia, grație doamnei Carina Tătăranu, președinta Asociației „Inima Olteniei”, care ne va face cunoștință, săptămânal, cu câte-o comoară uitată sau nu, din patrimoniul național. Pe viitor, sperăm să ajungem să inventariem „Moștenirea domnească” din întreaga Țară. (Redacția).
Casa memorială Ion Popescu Voitești din Bălănești, Gorj
Ion Popescu Voitești… Puțini români au auzit acest nume și știu ce reprezintă acesta pentru România.
Din dragoste pentru pământul natal, savantul gorjean Ion Popescu a adaugat numelui său și pe cel al satului în care s-a născut: Voitești.
În comuna Bălănești, satul Voiteștii din Vale, se găsește casa memorială a renumitului geolog Ion Popescu Voitești. A fost construită în 1940 după planurile arhitectului Iulius Doppelreiter. Tâmplăria a fost executată în atelierele fraților Conți din Târgu-Jiu. Casa este cunoscută de localnici și sub numele „Vila Luna”… după numele soției geologului, Elena Luna.
În memoria savantului, casa familiei a fost transformată în casă memorială, aici găsindu-se expuse obiecte personale, lucrări publicate, o colecție paleontologică. La Voiteștii din Vale funcționează Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Gorj.
În curând, casa Ion Popescu Voitești (monument istoric) va intra într-un proces de restaurare.
Ion Popescu-Voitești (1876, Voitești – 1944, Voitești), geolog, profesor universitar la Universitatea din Cluj, director al Muzeului de Geologie și Paleontologie al aceleiași universități, director al Institutului Geologic. O stradă din Cluj-Napoca îi poartă numele